Política

Soraya Sáenz recepta “prudència” si es vol reformar la Constitució

Insisteix que la reunió d'autonomies es farà al gener, cinc anys després de l'última

Hi ha altres trobades, com la de Seguretat, pendents des del 2009

“A poc a poc i pas a pas.” Així s'hauria d'abordar una hipotètica reforma de la Constitució segons la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que ahir va receptar “prudència” als qui plantegen reformar la Carta Magna perquè “ha de servir 46,5 milions d'espanyols”, va dir. Des de la comissió constitucional del Congrés, a Madrid, es va mostrar oberta a la modificació del text del 1978, però va posar de manifest la dificultat d'entendre's amb la resta de grups polítics pels seus punts de vista diferents ­oposats, fins i tot­ sobre la plurinacionalitat i l'organització territorial de l'Estat.

“Hem de ser molt conscients que puguem implicar tots els partits i un important volum de ciutadans de tot Espanya perquè la reforma sigui avalada com el 1978”, va assegurar, i va demanar més “solera” per evitar un text constitucional com el dels Estats Units, en constant modificació a través d'esmenes.

Durant la comissió, la republicana Teresa Jordà va recordar a la vicepresidenta que l'actual Constitució “no impedeix, si hi ha voluntat política, que se celebri un referèndum”, i va recriminar-li precisament aquesta falta de voluntat per resoldre la qüestió catalana perquè el PP vol que l'Estat segueixi com és “pels segles dels segles”. El portaveu del PDECat, Francesc Homs, va insistir a Santamaría que el referèndum és l'única solució. “Si algú es pensa que la qüestió catalana és resoluble sense passar per les urnes, fa un mal diagnòstic”, li va etzibar. Tot plegat en la mateixa reunió en què el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, va criticar l'executiu espanyol per les constants apel·lacions al diàleg sense concretar cap mesura més enllà de “moltes reunions”.

Reunions com la Conferència de Presidents Autonòmics, que Santamaría va recordar ahir que es farà el gener, i a la qual Carles Puigdemont ha anunciat repetidament que no assistirà. Aquesta conferència no s'ha fet des del 2012, el primer any de ple govern de Mariano Rajoy, però no és l'única que l'Estat té pendent amb Catalunya i altres territoris.

El cas més flagrant és la Junta de Seguretat, que no s'ha reunit des del març del 2009, en bona part perquè fer-ho suposaria haver de revisar el deute del govern espanyol amb la Generalitat, que ha d'abonar 264 milions d'euros corresponents a l'increment de la plantilla dels Mossos d'Esquadra. Qui sí que s'ha reunit, ahir mateix, és el Consell de Política Fiscal i Financera, en què el ministre d'Hisenda es va trobar amb el vicepresident català, Oriol Junqueras.

LA FRASE

Hem d'implicar un important volum de ciutadans perquè la reforma sigui avalada com el 1978
Soraya S. de Santamaría
VICEPRESIDENTA ESPANYOLA

LA XIFRA

2012
l'any de l'última Conferència de Presidents. Des del 2009 que no es convoca la bilateral de Seguretat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona