Política

Els accionistes de Banco Popular forcen la marxa de Ron

El relleva Emilio Saracho, un executiu forjat en fons d'inversió internacional

Les accions es disparen a la borsa

La pressió dels accionistes i del principal soci inversor, el mexicà Antonio del Valle, ha aconseguit que el consell d'administració de Banco Popular destituís ahir el seu president, Ángel Ron (Santiago de Compostel·la, 1962), i nomenés Emilio Saracho (Madrid, 1955), exdirectiu del Santander i Goldman Sachs i actual vicepresident mundial de JP Morgan, com el seu substitut. Saracho, forjat en els fons d'inversió estrangers, és un dels directius espanyols que més amunt han arribat en el sector d'inversió de la banca internacional.

L'inversor mexicà, que va entrar al banc a finals del 2013 i és un dels seus principals accionistes amb un 4,25% del capital, aconseguia per fi prou suport per fer fora l'executiu després d'intentar-ho durant mesos. Ron ha estat durant dotze anys el president de Banco Popular. Pocs minuts després de saber-se la notícia, les accions del banc pujaven més d'un 4%, després de perdre des de començament d'any més d'un 70%.

Del Valle ja va intentar fer cessar Ron abans de l'estiu i també ha intentat fusionar el Popular amb el Sabadell o amb alguna altra entitat per recuperar una part de la seva inversió, en què acumula moltes minusvàlues.

El problema del Popular, un banc tradicionalment estable, és que va entrar tard i amb força en el negoci immobiliari, quan la bombolla ja estava inflada, fet que li ha deixat una pesada càrrega d'actius immobiliaris vuit anys després de l'esclat de la crisi, davant uns competidors que ja han avançat més en aquest aspecte.

Pensions

L'any 2015, el president de Banco Popular va cobrar 1,47 milions d'euros. Ron acumulava compromisos per pensions de 8,2 milions en el tancament del 2015, segons consta en l'últim informe anual sobre remuneracions de l'entitat. Tot i això, no té fixat en el seu contracte el dret de cobrar una indemnització pel fet de ser destituït del seu càrrec.

Per cobrir els compromisos per pensions de Ron, l'entitat va aportar 214.000 euros l'exercici passat. El Popular té en total 76,7 milions compromesos en pensions, una quantitat que inclou consellers anteriors al tancament del 2015.

Ron ha ocupat diversos càrrecs a l'entitat: el 1998 va ser designat director general del banc i el març del 2002, nomenat conseller delegat.

LA XIFRA

1,47
milions d'euros
va cobrar el president de Banco Popular, Ángel Ron, el 2015.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia