Política

Lluita contra el gihadisme

L'Europol avisa que “diverses desenes” de terroristes d'EI “poden ser actualment a Europa” amb “capacitat per atemptar”

L'aliança europea de policia destaca que l'amenaça prové tant de xarxes organitzades com de “llops solitaris”

L'Europol ha alertat en un informe publicat aquest divendres que “diverses desenes” de terroristes d'Estat Islàmic “poden ser actualment a Europa amb capacitat per atemptar”.

En un estudi titulat Els canvis en la tàctica terrorista d'Estat Islàmic per mantenir l'amenaça a Europa, l'aliança de les policies europees adverteix que els estats membres de la Unió Europea (UE) poden ser colpejats “tant per xarxes organitzades com llops solitaris” que formin part “directa d'EI o s'hi inspirin”. El text assenyala França, Bèlgica i tots els estats de la UE que col·laboren en la lluita contra EI com a possibles objectius.

Aquests atemptats poden ser tant “preparats amb detall com espontanis”. “És probable que intentin cometre més atacs a la Unió Europea, ja siguin llops solitaris o grups”, augura l'Europol.

“L'autoanomenat EI ha demostrat ser molt efectiu a l'hora d'inspirar gent a cometre actes terroristes”, reconeix l'Europol.

El text preveu que “l'escenari més probable” d'aquests eventuals futurs atacs “és l'ús del mateix modus operandi” i “el mateix tipus d'armes, que en els atacs anteriors”. Això inclou la possibilitat de patir atacs “amb l'ús d'explosius i armes automàtiques, així com també amb armes blanques o vehicles”.

L'oficina europea de policia adverteix que a mesura que les operacions contra EI a Síria i l'Iraq tenen èxit, pot augmentar el nombre de “combatents estrangers i famílies de la regió que tornen a la UE”. En aquest sentit, alerta que “els modus operandi utilitzats a Síria i l'Iraq, com l'ús de cotxes bomba, extorsions o segrestos poden ser mètodes utilitzats en un atac a la UE”. L'informe puntualitza que atemptar contra infraestructures estratègiques de la UE, com centrals elèctriques o nuclears, “no és actualment una prioritat d'EI”.

L'Europol adverteix que els potencials terroristes es poden “infiltrar” entre els refugiats que fugen des de Síria cap a Europa. “Parts de la diàspora de refugiats sirians poden ser vulnerables a la radicalització un cop són a Europa, i ser objectius dels reclutadors extremistes”, afirmen els investigadors. Al seu judici, l'EI té “un interès en inflamar la crisi migratòria i polaritzar la població de la UE”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia