Política

El PSOE insta al PSC a aclarir què implica nació abans de revisar la relació

Ambdós inicien amb vocació de seguir junts la negociació sobre el lligam orgànic futur

El PSOE dubta que la nació catalana del PSC càpiga a Granada

L'objectiu és continuar junts i fer possible que la declaració de Granada que PSOE i PSC van pactar el 2013 serveixi de base per a la reforma federal de la Constitució espanyola. En això estan d'acord els dos partits. El PSC també s'obre a una futura relació simètrica amb el PSOE que avui no existeix, perquè els socialistes catalans participen de l'executiva i el comitè federal del PSOE i de la tria del seu secretari general però no a l'inrevés. Però els socialistes catalans acaben d'aprovar al congrés del novembre que Catalunya és una nació i Espanya una nació de nacions.

En la primera reunió de la comissió bilateral per encarrilar la relació orgànica futura, ahir el PSOE posava com a condició un aclariment previ de les implicacions del terme nació relatiu a Catalunya. Pel PSOE la nació catalana que defensa el PSC podria desbordar l'acord de Granada.

El portaveu de la gestora del PSOE, Mario Jiménez, demana “un procés de clarificació entre la Declaració de Granada i alguns pronunciaments i acords del PSC i dels seus òrgans” abans de decidir la relació futura, segons diverses agències. El nou secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, descartava a la sortida que hi hagi cap amenaça per la participació del PSC en els òrgans de govern i les decisions del PSOE mentre que Jiménez no descartava cap resultat. Això sí, deixava clar que la relació futura ha de buscar la simetria i s'ha de consensuar entre ambdós protagonistes.

Els negociadors es donen dos mesos per arribar a un acord i començaran abordant les discrepàncies polítiques abans de revisar el protocol d'unitat del 1978. Illa qualificava la trobada de molt “franca i positiva” i negava a la sortida que el PSC hagi rebut mai cap amenaça d'expulsió dels òrgans del PSOE o del procés de primàries per triar el futur secretari general. Per la seva banda, Jiménez destaca que “l'indispensable és l'aspecte polític” mentre que l'orgànic ho considera “instrumental” per garantir que continuen compartint el mateix projecte.

A més de Jiménez i Illa, la comissió negociadora està integrada per Elena Valenciano (PSOE) i Antonio Balmón (PSC), que ja van recompondre relacions després que el PSC de Navarro votés al Congrés a favor d'un referèndum acordat. També l'extremeny Francisco Fuentes i la diputada i candidata del PSC, Meritxell Batet, en formen part.

El XIII Congrés del PSC ha aprovat que Catalunya és una nació i Espanya una nació de nacions sense que el terme impliqui la sobirania política. Granada no contempla el terme i Iceta està obert a una solució de consens per a la reforma.

LES FRASES

Si es complís Granada en tota la seva extensió el PSC se sentiria més que satisfet
Salvador Illa
secretari d'organització del psc
Hi ha hagut posicions [del PSC] que, per nosaltres, no conciliaven bé amb Granada
Mario Jiménez
portaveu de la gestora del psoe


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.