Política

Macropont: llicència per lliurar

La suma de festius entre setmana incentiva ponts llargs

Cada empresa tanca acords diferents amb els treballadors davant la manca d'un marc general

Reclama racionalitzar-ho i evitar ineficiències

El darrer mes de l'any començarà per a molts de la mateixa manera que l'acabarà: de vacances. El macropont del desembre, que en el calendari d'enguany trinxa de dalt a baix aquesta setmana del 5 a l'11 i permet fer tantes combinacions possibles que trobar una pauta que coincideixi, és missió impossible. “Si parlem en termes de racionalitat, hauríem de dir que les festes s'haurien d'acumular, però la realitat és la que és. Hem estat incapaços de racionalitzar un calendari de festius”, explicava el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, en una entrevista a RAC1. Baiget es mostrava partidari d'acumular els festius en dilluns. “Es podria intentar racionalitzar el calendari laboral però hi ha d'haver certa flexibilitat per pactar entre empresaris i treballadors”, deia.

El cert és que, com asseguren els sindicats, les propostes que s'acaben imposant no són “traumàtiques” perquè són negociades entre empresa i treballadors. “És cert que provoca un cert enrenou entre les empreses, però no és traumàtic”, assegura Juan Carlos Casanovas, responsable de negociació col·lectiva de CCOO. “Hi ha tres o quatre tipus de calendari possibles i es fan en funció de l'empresa i del sector”, explica.

Així, hi ha centres de treball que tancaran tota la setmana –aquells a qui engegar i aturar màquines els suposa més un cost que un benefici–, centres que obriran tots els dies –en empreses de transports, per exemple, alguns convenis no els permeten lliurar al desembre, mes de màxima activitat–, empreses que lliuraran els festius i s'agafaran pont el dilluns i altres que el faran el divendres. “Hi influeix, sobretot, el servei que donen o el producte que fabriquen”, diu Casanovas. El responsable de relacions laborals de Foment del Treball, Javier Ibars, reconeix que qui hi surt perdent és la indústria pel cost de reiniciar la maquinària, però alhora reivindica que també el sector turístic podria guanyar-hi amb una organització diferent: “Si passes un festiu d'entre setmana a dilluns et queden tres dies seguits de festa per a tothom, i això convida més a marxar fora que no pas tenir la festa entre setmana, perquè no tothom farà el pont”, argumenta.

En tot cas, va ser sobretot la pressió dels hotelers –i també de l'Església, que va sortir en defensa de no moure els seus festius– la que va deixar en paper mullat el decret que el govern del Partit Popular va preparar el 2011 justament per posar fi als macroponts. Aleshores, agents socials i grups polítics van arribar a un cert consens per aprovar el canvi, però finalment tot va quedar de nou relegat a la negociació empresa a empresa. De fet, des de Pimec, la seva directora de Relacions Laborals, Elena de la Campa, defensa que “no té sentit” pensar en una regulació general perquè “des de l'autonomia de les empreses ens podrem reorganitzar millor que si ho fan els governs”.

Per Núria Gilgado, secretària de política sindical de la UGT de Catalunya, “si les circumstàncies ho permeten, perquè l'empresa va bé econòmicament, hi ha menys feina i per la tipologia de sector, s'acaba arribant a una fórmula d'acord amb les necessitats de producció de l'empresa”. Així ho fan, per exemple, a la planta de Seat de Martorell, on empresa i sindicats han pactat que la línia de l'Ibiza treballarà els tres dies feiners (dilluns, dimecres i divendres) perquè ha estat inoperativa per obres i necessita compensar-ho, mentre que per a les línies del León i el Q3 s'ha pactat un dia de pont o de “no producció” (el dilluns 5). En el cas de Nissan, la planta de Barcelona mantindrà el seu ritme de treball habitual els dies no festius, exceptuant el personal de la línia 2, que, segons està contemplat en el conveni col·lectiu i “en base a necessitats organitzatives”, apunta l'empresa, s'acollirà a mesures de flexibilitat per als dies 5, 7 i 9 de desembre tenint descans aquests dies.

Seat i Nissan són exemples de com empresa i treballadors pacten l'organització per a aquesta setmana un aspecte, la negociació, on també hi posa l'accent el conseller Baiget: “L'important és que moltes empreses pactaran i es posaran d'acord amb els treballadors. És la manera de trobar solucions a un calendari que sembla irracional”, deia. En tot cas, De la Campa admet que si bé aquest no és un punt prioritari sí que és molt problemàtic per a petites indústries i tallers, “i per això no el podem deixar de banda”. Ibars de Foment creu que per això sí té sentit plantejar una reforma general “que passi a dilluns o divendres totes les festes que caiguin entre setmana”. És el model anglosaxó, que prima ajuntar els festius amb el cap de setmana en comptes d'atorgar-los un dia concret. A Europa, en general, es mantenen els festius allà on cauen, però amb la diferència, explica la responsable de Pimec, “que a d'altres països no tenen la cultura de pont que tenim aquí”.

El secretari general de la Cecot, David Garrofé, també creu que més enllà del pacte individual caldria una acció més general: “Des del nostre punt de vista, la situació és irracional i s'haurien de poder bellugar determinats festius quan cauen com aquest any.” En aquest sentit, Garrofé admet que trobar un criteri únic “és molt difícil” i hi afegeix que “caldria posar ordre perquè, tot i que cada empresa s'organitza el seu propi calendari i racionalitza els seus temps de treball, pot no coincidir amb els temps de descans dels proveïdors, clients o familiars en el cas de les plantilles”. Un problema que acaba generant ineficiències econòmiques més enllà del pacte social entre empresa i treballador.

LES FRASES

Des del nostre punt de vista, la situació és irracional i s'haurien de poder bellugar determinats festius
David Garrofé
secretari general de la patronal cecot
Moltes empreses pactaran; és la manera de trobar solucions a un calendari que sembla irracional
Jordi Baiget
Conseller d'empresa i coneixement de la generalitat
Des de l'autonomia de les empreses ens podrem reorganitzar millor que si ho fan els governs
Elena de la Campa
directora de relacions laborals de pimec
Si les circumstàncies ho permeten, s'arriba a un acord respectant les necessitats de producció
Núria Gilgado
secretària de política sindical de la ugt

“La Puríssima no afavoreix la productivitat”

efe

L'arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, defensa en la carta dominical que es publica avui que la Puríssima segueixi sent festa laboral, tot i reconèixer que per la seva proximitat a la festivitat de la Constitució, el 6 de desembre, “no facilita la continuïtat laboral” ni “afavoreix la productivitat ni el bé comú”. “L'Església té el cor posat en aquesta festa i per això s'ha esforçat a mantenir-la, malgrat que la proximitat amb la festa civil de la Constitució provoqui que tinguem dues festes en una mateixa setmana, cosa que no facilita la continuïtat laboral que es reclama com a factor que afavoreix la productivitat i el bé comú”, diu Omella en la carta.

Amb el títol L'alegria d'Advent, el prelat recorda les raons històriques, molt vinculades a la Corona d'Aragó, que té l'Església per voler mantenir aquesta festa al calendari laboral, “quan ha cedit en altres festes que han estat traslladades a diumenge, com la celebració del Corpus Christi”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX