Política

Romeva es mostra escèptic sobre l'oferta de diàleg del govern espanyol

El conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors admet que ja ha parlat amb el ministre Dastis, cosa que no va aconseguir amb Margallo

Garanteix que el referèndum es farà i que ja s'està organitzant

El conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva, ha assegurat aquest diumenge que no veu “per enlloc” la nova etapa de diàleg amb Catalunya anunciada pel govern espanyol.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el titular d'Exteriors ha explicat que ha mantingut una conversa telefònica amb el nou ministre espanyol d'Exteriors, Alfonso Dastis Queced, i que això “ja és molt més del que vaig poder aconseguir amb Margallo”. Ha recordat que l'anterior ministre va declinar rebre'l formalment” i s'enviaven missatges a través “de tercers”.

No obstant això, Romeva no es refia de l'oferta de diàleg de Madrid. Ha recordat que en paral·lel a la “mà estesa” que pregona l'executiu de Mariano Rajoy, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha estat citada a declarar, el Congrés ha aprovat el suplicatori per investigar Francesc Homs, el Tribunal Suprem ha ratificat la suspensió del jutge Santiago Vidal i el Consell de Política Fiscal. També ha citat la decisió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) respecte del límit de dèficit dels territoris. “Estem a favor del diàleg amb tothom”, ha subratllat Romeva, que no veu la voluntat d'entesa “per enlloc” en el govern de Mariano Rajoy.

El titular d'Exteriors ha garantit que “el referèndum es farà” i ha revelat que ja “s'està organitzant”. No ha volgut, però, entrar en els detalls d'aquest procés ni la data, una prevenció que ha atribuït a la falta d'acord amb l'Estat: “Ho estem pensant tot; es pot explicar, no”.

Sí que ha avançat que tindrà un caràcter vinculant com a clau per mobilitzar els contraris a la independència: “Qui cregui que ha de votar No tindrà eines al seu abast per a defensar-ho”, ha assegurat. “Hem de garantir la igualtat d'oportunitats, tant als que defensen una tesi com una altra”, ha afegit.

El conseller s'ha mostrat partidari de fer aquesta consulta pactant-la amb l'Estat, “en un marc com el britànic, com es va fer amb Escòcia”, però ha defensat que el govern estudiï i estigui treballant en altres opcions.

Preguntat per si consultar la ciutadania pot convertir-se en un desafiament, arran dels antecedents com el Brexit, ha respost que els referèndums no són un problema: “Qüestionar l'instrument en lloc de les raons per les quals la gent vota com vota és un dels grans errors del projecte europeu”. “Amb aquesta regla de tres hauríem de posar en qüestió les eleccions perquè no surten aquells que ens agradarien”, ha argumentat.

En clau pressupostària i sobre la partida per al referèndum, Romeva ha descartat posar la mà al foc per la CUP –no la hi posa “per res”– de cara l'aprovació final dels comptes. No obstant això, ha advertit la formació assembleària, sense citar-la, que “si no tenim uns pressupostos que ens permetin fer-ho [el referèndum] hem d'anar a eleccions”. “No demano que ningú faci res que no cregui que ha de fer. Sinó que tots siguem coherents amb el que diem que volem fer. Tenim un escenari no només necessari sinó inevitable, l'hem d'afrontar, i cadascú ha d'assumir les seves responsabilitats”, ha sentenciat.

El titular d'Exteriors ha justificat l'increment pressupostari del seu departament, que ha crescut un 88 %, per la importància de la cooperació exterior i la necessitat de Catalunya de poder expressar-se “amb veu pròpia al món”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia