Política

L'ecologista Van der Bellen serà el nou president d'Àustria

L'equip de campanya de l'ultradretà Hofer reconeix la derrota a les presidencials

El candidat independent s'imposa amb el 53% dels vots davant el 46% del seu rival

El candidat independent a la presidència d'Àustria, l'ecologista Alexander Van der Bellen, és el guanyador de les eleccions d'aquest diumenge amb un 53,3% dels vots davant el 46,7% del seu rival, l'ultradretà Norbert Hofer, que ja ha reconegut la derrota.

Les xifres finals no es coneixeran fins dilluns, quan es comptabilitzin també les paperetes del vot per correu, però amb el 78%dels vots escrutats, la victòria de l'ecologista Van der Bellen –que tot i ser del partit dels Verds, es presentava a la presidència com a independent– es dóna per feta.

En un comunicat a les xarxes socials, Hofer ha felicitat Van der Bellen. Ha reconegut que està “increïblement trist” però ha demanat “a tots els austríacs que romanguin units i que treballin junts” després dels comicis. El candidat de l'ultranacionalista Partit Liberal d'Àustria (FPO), una formació fundada per persones vinculades al nazisme i les SS, havia fet campanya amb un discurs xenòfob, contra la immigració i l'arribada de refugiats, i també molt crític amb la Unió Europea.

Hofer ha promès als seus votants que es tornarà a presentar a les properes presidencials del país alpí, que es faran d'aquí a sis anys. “Em tornaré a presentar el 2022, ja que molts m'han donat suport aquesta vegada i jo em sento compromès amb els electors”, ha dit.

Heinz Christian Strache, líder de la ultradreta austríaca, també ha felicitat a Van der Bellen. En una emissió en directe a la televisió pública del país, ha expressat la seva decepció. Tot i això, ha destacat que el seu partit ha arribat “molt lluny”.

Herbert Kickl, secretari general del FPÖ, ha donat les gràcies als seguidors de Hofer i ha destacat que “no és el final de la història”. Segons ell, el fracàs del seu candidat és culpa de l'“stablishment, que no ha fet una altra cosa que plantar-se, bloquejar i impedir un procés de renovació”.

El partit, però, està ben posicionat de cara a les eleccions generals que s'han de fer com a molt tard el 2018. Hofer ha augurat que l'actual govern –format per socialdemòcrates i democratacristians– “no aguantarà gaire més”.

Els seguidors de Van der Bellen, que en el passat va ser líder dels verds, han reaccionat amb alegria a la seu electoral on es troben concentrats a Viena.

Desenllaç ràpid i inequívoc

La decisió dels austríacs s'ha confirmat abans de l'esperat. Els experts esperaven un resultat molt més ajustat i esperaven amb tenir la dada definitiva dilluns o fins i tot dimarts.

Aquesta rapidesa i el reconeixement de la derrota per part de l'ultradreta s'esvaeix el temor a una nova impugnació. En la segona volta dels darrers comicis l'ecologista va obtenir una victòria ajustada, amb només 31.000 vots més, i les eleccions es van haver de repetir després que l'ultradreta recorregués els resultats. El Tribunal Constitucional austríac va invalidar els resultats de la votació per irregularitats formals en el recompte del vot per correu.

L'elecció habilita a Van der Bellen per ocupar la presidència de l'Estat durant els propers sis anys, renovables una vegada per altres sis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Hezbol·là avisa que els atacs electrònics són una “declaració de guerra”

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona