Política

diada de la constitució

Milers de càrrecs van a la feina el 6-D

ERC confirma que els seus 2.500 càrrecs electes treballaran, tal com els 385 de la CUP i els 300 ajuntaments de l'AMI

El govern espanyol no actuarà si els funcionaris fan festa

La CUP lamenta falta d'unitat d'actuació dels partits que no celebren la Constitució espanyola

Milers de càrrecs electes aniran avui a treballar en una mobilització que pretén fer visible que la Constitució espanyola no representa la majoria política i ciutadana de Catalunya. Així ho faran des de càrrecs electes del Partit Demòcrata (PDECat) fins a regidors no independentistes com el tinent d'alcalde de Barcelona Gerardo Pisarello. Com a mínim representants de 300 ajuntaments governats per independentistes aniran al consistori, tal com confirmava ahir l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), però només ajuntaments de la CUP han convidat els treballadors públics a fer el mateix tot i ser oficialment un dia festiu.

Aquesta és una de les claus de les conseqüències que podria acabar tenint la mobilització d'avui, perquè la delegació del govern espanyol ja ha dit que, a diferència del que va passar el Dia de la Hispanitat, no farà un seguiment d'excepció, sinó ordinari; que els càrrecs públics tenen dret a treballar com qualsevol altre dia de l'any, però que, en canvi, els treballadors tenen per llei el dret a fer festa, i que “ningú pot ser coaccionat”, indicava Enric Millo. El màxim responsable del govern espanyol a Catalunya dóna a entendre que només s'actuarà jurídicament si s'obliga aquests treballadors a anar a la feina. Pel PDECat, ERC i regidors sobiranistes com Pisarello, la protesta s'ha de circumscriure als càrrecs públics. Per la CUP, però, caldria anar més enllà del “simbolisme” o, com a mínim, caldria haver consensuat una actuació unitària entre tots els partits que creuen que avui “no hi ha res a celebrar”.

ERC confirmava ahir que els seus més de 300 alcaldes i 2.500 càrrecs electes treballaran avui “com un dia qualsevol”, perquè els republicans no s'identifiquen amb els valors nacionals i socials de la Constitució. A més, ajuntaments governats per ERC obriran portes per atendre els ciutadans, si bé no es podran fer tràmits. La portaveu de JxSí al Parlament i secretària general d'ERC, Marta Rovira, ho ha defensat com una decisió política que ha de deixar al marge els treballadors públics. Els alcaldes i regidors dels 300 ajuntaments adherits a l'AMI també ho faran. La presidenta de l'associació, Neus Lloveras, que ahir presentava a Lleida l'Assemblea d'Electes de Catalunya (Aecat), confirmava que ho faran els governs de Badalona, Vilanova i la Geltrú, Sabadell i Argentona, entre les poblacions grans. L'entitat dóna per fet que hi haurà més mobilització que el Dia de la Hispanitat, perquè també aniran a la feina molts regidors que estan a l'oposició als seus municipis.

L'AMI –amb ajuntaments adherits del PDECat, ERC i la CUP– ha impulsat un manifest que es llegirà a les dotze del migdia d'avui davant de les cases consistorials. S'hi justifica el fet de treballar “com qualsevol altre dia des del respecte més absolut per la diversitat política i social de Catalunya”, però s'hi afegeix que la carta magna “que havia de garantir els drets elementals de la ciutadania” s'ha convertit en un text “que s'utilitza políticament en contra de Catalunya, una vegada i una altra”.

Per la seva banda, la CUP confirmava diumenge que els seus 385 càrrecs electes aniran a treballar, també als municipis on estan a l'oposició. En ajuntaments on governen, com ara Berga, Celrà, Viladamat i Sant Martí Sarroca, alcaldes i regidors aniran a la feina, però també es faran actes públics oberts a la població. Governs de la CUP com ara el d'Argentona, Capellades, Salt, Cardedeu i Sant Pere de Riudebitlles han convidat els treballadors municipals a assistir als seus llocs de treball. També treballaran com a membres del govern municipal els regidors cupaires de Badalona, Barberà del Vallès, Cerdanyola, Navàs, Artés, la Bisbal d'Empordà i Ordis.

També la direcció del Partit Demòcrata i els seus càrrecs electes ho faran, segons afirmava ahir la coordinadora general, Marta Pascal, si bé ratificava que es respectarà l'autonomia dels treballadors per fer-ho o no.

Per la seva banda, els partits i entitats constitucionalistes commemoraran avui la diada dedicada a la carta magna. Ciutadans farà un acte festiu al parc de les Planes de l'Hospitalet de Llobregat amb la presència de la líder catalana, Inés Arrimadas. El PP lliurarà exemplars de la Constitució, com ja fan les seves joventuts el 6-D. Societat Civil Catalana farà un acte a Badalona en resposta a la desobediència del govern el 12-O.

LES FRASES

Que no compartim la Constitució fa del 6-D un dia diferent de la resta de festius que treballem
Neus Lloveras
presidenta de l'ami
La línia a preservar per a nosaltres és que els funcionaris no se sentin violentats ni incòmodes
Marta Pascal
Coord. general del PDeCAT
Els més de 300 alcaldes i 2.500 càrrecs d'ERC aniran a treballar com un dia qualsevol
Isaac Peraire
vicesecr. d'organització d'ERC
El que no es pot fer és obligar cap treballador, perquè té dret a fer festa. Si algú l'obliga, actuarem
Enric Millo
delegat del govern espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

El Parlament Europeu reconeix Edmundo González com a president “legítim” de Veneçuela

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat