Política

frança

nou primer ministre

Hollande nomena Bernard Cazeneuve com a primer ministre i Bruno Le Roux serà el titular d'Interior

El fins ara responsable d'Interior substitueix Manuel Valls, que deixa el càrrec per presentar-se a les primàries socialistes per a la presidència

André Vallini és designat secretari d'Estat de Relacions amb el Parlament i Jean-Marie Le Guen, secretari d'estat de Desenvolupament Internacional

El president de França, François Hollande, ha designat aquest dimarts el fins ara ministre d'Interior, Bernard Cazeneuve, com a nou primer ministre del govern francès, segons ha informat l'Elisi en un comunicat. El cap dels diputats socialistes al Parlament, Bruno Le Roux, agafarà la cartera vacant.

L'anunci del nomenament de Cazeneuve s'ha produït pocs minuts després de la reunió que han mantingut a l'Elisi Hollande i el cap de govern sortint, Manuel Valls, durant la qual el segon ha presentat oficialment la seva dimissió.

“Manuel Valls ha dimitit i el president ha nomenat Bernard Cazeneuve com a nou primer ministre, ha confirmat a Efe una portaveu de la presidència.

El fins avui primer ministre va fer pública aquest dilluns la seva decisió de deixar el càrrec per dedicar-se en exclusiva a la campanya per a les primàries de l'esquerra per escollir el seu candidat a les eleccions presidencials del pròxim mes d'abril.

Cazeneuve segueix així els passos del propi Valls, que abans de convertir-se en primer ministre també havia estat titular d'Interior.

Cazeneuve, de 53 anys, ha estat un dels membres del govern més lleials a Hollande. Va començar el 2012 com a responsable d'Afers Europeus. L'any següent va passar a dirigir el departament d'Hisenda quan el president va haver de rellevar Jérôme Cahuzac arran de l'escàndol sobre els seus comptes no declarats a l'estranger. Finalment, a l'abril de 2014 va substituir Jean-Marc Ayrault al capdavant d'Interior. Des d'aquest càrrec ha viscut una llarga i sagnant sèrie d'atacs terroristes, en particular les massacres de gener de 2015 a París i la del 14 de juliol passat a Niça.

El nou primer ministre té el seu feu electoral a Normandia. Va ser diputat del departament de La Manche i alcalde de Cherburg. Cazeneuve ha apuntat en els últims temps la seva intenció de deixar la política activa quan acabi l'actual mandat presidencial, al maig de 2017.

Le Roux, a Interior

Un dels principals dubtes després de la designació de Cazeneuve, que des del departament d'Interior ha dirigit la lluita antiterrorista a França, era si el nou primer ministre mantindria una de gran relleu en un moment en el qual el país continua sota estat d'emergència per l'amenaça gihadista.

L'incògnita s'ha desvelat dues hores després del nomenament de Cazeneuve, quan l'Elisi ha detallat en un comunitat la remodelació del govern que comporta la sortida de Valls. El fins ara president del grup socialista a l'Assemblea Nacional, Bruno Le Roux, ha estat l'escollit per Hollande per agafar les regnes d'Interior. Le Roux, de 51 anys, és des de 1997 diputat socialista pel departament de Seine-Saint Denis i des del seu càrrec exercia com a enllaç entre el partit i l'executiu.

Va ser portaveu d'Hollande durant la campanya electoral del 2012, que va portar l'actual president a l'Elisi. Durant el seu mandat parlamentari s'ha significat per un paper actiu en qüestions de seguretat, com les restriccions a les armes lleugeres, la policia o la situació a Còrsega. Abans de ser diputat la seva activitat política es va desenvolupar al món local. Va ser alcalde de la ciutat d'Epinay-sur-Seine entre 1995 i 2001.

La nova composició del gabinet de Cazeneuve es completa amb la designació d'André Vallini com a secretari d'Estat de Relacions amb el Parlament i de Jean-Marie Le Guen com a secretari d'Estat de Desenvolupament Internacional, dins el ministeri d'Exteriors.

Aquest dimecres se celebrarà el primer Consell de Ministres del nou govern francès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia