Política

La CE limita a 18 mesos el temps per negociar el ‘Brexit'

Barnier vol tenir llest l'acord amb Londres l'octubre del 2018

Assegura que la UE “està preparada” per rebre la notificació britànica de sortida

Keep calm and negotiate.” El responsable de la Comissió Europea pel Brexit, Michel Barnier, va parafrasejar ahir el famós lema de la propaganda britànica de la Segona Guerra Mundial per definir la seva estratègia per abordar la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Mentre que a Londres encara es barallen al Tribunal Suprem per decidir qui i com ha d'activar l'article 50 dels tractats, el que preveu la sortida d'un estat membre de la UE, el flamant negociador de la Comissió Europea va dir ahir que, en canvi, a Brussel·les ja ho tenen tot a punt. I va dir-ho en francès, i ho va repetir immediatament després en anglès, per si a algú, a la capital britànica, no li havia quedat del tot clar.

“La UE està preparada per rebre la notificació britànica” per activar l'article 50, va assegurar Barnier, en la que era la seva primera roda de premsa des que Jean-Claude Juncker li va encomanar la tasca de negociar el Brexit. El francès va voler pressionar Londres advertint que hi ha “poc temps” per assolir un acord i que les “negociacions reals” duraran “menys de dos anys”. “Entre una cosa i l'altra seran menys de 18 mesos. Si, com la primera ministra, Theresa May, ha dit, rebem una notificació de sortida a finals de març, les converses poden començar unes setmanes més tard i l'acord hauria d'assolir-se l'octubre del 2018”, va explicar.

Barnier va voler remarcar que en els dos anys que preveuen els tractats entre l'activació de l'article 50 i la sortida de la UE s'hi han d'encabir, encara que sigui amb calçador, totes les negociacions tècniques i polítiques, la signatura de l'acord i la ratificació al Consell, l'eurocambra i Westminster. “Estem entrant en territori desconegut. La feina serà legalment complicada, políticament sensible i tindrà conseqüències importants”, va admetre el responsable del Brexit a la Comissió.

Tot i que a Londres ni tan sols saben, encara, què significa exactament el Brexit, Barnier els va recordar que, en qualsevol dels casos, no els sortirà gratis. Un país de fora del club, va dir, “no pot tenir els mateixos drets i beneficis que els estats membres perquè no està subjecte a les mateixes obligacions”. A May no se li permetrà escollir “un menú a la carta” que li permeti accedir al mercat únic però renunciar a la lliure circulació de persones i ningú, a les institucions ni a la resta de 27 estats, acceptarà negociar-hi “fins que no activi” el ja famós article 50.

Brussel·les, aprofitant el desconcert britànic, vol tancar la negociació més complexa que s'ha vist en aquestes institucions en dècades en només un any i mig i sense converses informals ni concessions prèvies. El més probable, però, és que el cop d'efecte de Barnier acabi en un nou brindis al sol europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia