Política

Alemanya

eleccions

Merkel es perpetua com a líder

La cancellera alemanya s'acosta al 90% en la seva reelecció com a cap dels conservadors

Un lleuger gir a la dreta pel que fa a política de refugiats apaivaga la mala maror interna

La cancellera Angela Merkel va quedar mínimament per sota del 90% en la seva reelecció com a líder de la Unió Cristianodemòcrata (CDU), a deu mesos de les generals, on lluitarà per aconseguir el seu quart mandat com a cap del govern de la primera economia europea. Un 89,5% va ser el percentatge obtingut al congrés federal d'Essen, a l'oest alemany, cosa que significa un petit problema d'imatge per als amants de l'estadística. A una persona pragmàtica, com és Merkel, li garanteixen el suport que necessita en la lluita per la reelecció que li interessa de debò, com a cancellera, en les generals previstes per al setembre del 2017.

Després de molts mesos de friccions internes, o de qüestionar-se la seva capacitat de lideratge, Merkel va fer un exercici de domini absolut de l'escena, des del primer minut del congrés, amb la seva capacitat de mostrar-se propera, si ho considera necessari, i líder de format internacional, quan li convé. El seu discurs, d'una hora i mitja llarga de durada, va començar amb el tema prioritari –l'arribada de refugiats–, per recórrer a continuació tota l'agenda global –des de Síria fins al paper de Rússia com a aliada del règim–. Va fer clares maniobres d'acostament a l'ala més dretana del partit i també cap a la Unió Social Cristiana de Baviera (CSU), que li reclama línia dura davant els refugiats.

Va saber, però, esquivar paranys que sap que no podria complir, com seria prometre que implantarà un límit de 200.000 sol·licitants d'asil per any –des de principis del 2015 Alemanya n'ha rebut 1,3 milions–. En lloc d'això, va limitar-se a dir que mai més no es produirà una situació com la de l'any passat, en què el país va acollir una xifra rècord de demandants d'asil.

Va pronunciar-se a favor d'agilitzar les expulsions d'aquells qui no tenen perspectives de ser reconeguts com a asilats. “No podem acollir tothom”, va dir, mentre insistia en la necessitat d'integrar al país aquells a qui sí assisteix aquest dret. Va guanyar-se l'aplaudiment més fort en pronunciar-se a favor de la prohibició del burca, per deixar clar a continuació que això només s'aplicarà “als espais públics on és possible vetar-ne l'ús”.

Els asilats eren el tema dominant, perquè d'un gir cap a la dreta en la seva línia depèn que la CSU doni suport a la seva candidatura a la reelecció com a cancellera. Renunciar al suport dels bavaresos implicaria trencar la pràctica mantinguda entre totes dues formacions de no competir entre elles a les urnes. I Merkel no és persona de ruptures. El seu objectiu és aconseguir consensuar un programa electoral comú, cosa que vol aconseguir en una reunió entre les cúpules respectives, que es farà el febrer que ve.

Dels refugiats va passar a prometre que, si guanya les eleccions, no hi haurà pujada dels impostos. I d'aquí, a destacar la solidesa econòmica d'Alemanya, que atribueix a la línia del seu ministre de Finances, Wolfgang Schäuble, el capdavanter de l'austeritat. Va qualificar de “vergonya” el paper de Rússia d'aliada de Síria en els bombardejos d'Alep. I va saltar d'aquí a lamentar que hi havia mobilitzacions massives en contra del tractat de lliure comerç (TTIP) que negocia la UE amb els EUA, mentre ningú no es belluga per la situació de la població civil d'Alep.

Un autèntic “festival Merkel”, decidida a perpetuar-se en el poder o a desafiar els qui parlen d'afebliment del seu lideratge. La líder alemanya ha decidit lluitar per la seva reelecció com a cancellera, animada “per tots aquells que m'ho han demanat”, va dir. I, un cop decidida, reclama el suport tancat del seu partit, també dels qui durant mesos l'han criticat i l'han amenaçat d'anar amb un candidat propi, com és la CSU bavaresa.

LA FRASE

No tots els 900.000 refugiats que van arribar l'any passat podran quedar-se
Angela Merkel
cancellera alemanya

Incombustible en percentatges

Entre la CDU ningú no volia aventurar pronòstics sobre el percentatge a partir del qual es consideraria un èxit o un fracàs la reelecció com a líder de Merkel. Hi havia qui, entre passadissos, parlava d'un 80%. Però ningú no repetia la xifra en veu alta. El secretari general del partit, Peter Tauber, havia pronosticat un resultat “sincer”, com a reflex de les dissonàncies internes que ningú no pot amagar. La cancellera havia arribat a la presidència el 2000, amb el partit a l'oposició i enfonsada en un escàndol de comptes irregulars en temps del patriarca, Helmut Kohl. Era una dona de 45 anys i que havia crescut a l'est, amb reputació d'integritat i senzillesa. Aleshores va aconseguir el 95,6%. L'única vegada que va baixar del 90% va ser el 2004, un any abans d'arribar a la cancelleria, en què va aconseguir el 88%. La primera elecció va ser a Essen, la ciutat on es fa ara el congrés. A l'aire hi havia una mena de sensació d'eternitat, amb Merkel com a líder incombustible, sense relleu a la vista. Sigui perquè ningú no gosa intentar-ho o perquè ella no permet obrir el camí als qui voldrien succeir-la. La lluita no és pel lideratge, sinó per ser segona. I també aquí les presències destacades són dues dones: la ministra de Defensa, Ursula von der Leyen, i la vicepresidenta Julia Klöckner.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El rei d’Anglaterra reprendrà “aviat” l’agenda pública després del tractament del càncer

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona