Política

Hollande premia els fidels i Cazeneuve relleva Valls

L'encara president francès ascendeix a primer ministre el seu col·laborador més lleial

Des d'Interior va gestionar els atemptats terroristes, la tragèdia de Germanwings i la crisi migratòria

Com si amb l'amenaça terrorista no tingués ja prou feina a la Place Beauvau, el fins ara ministre d'Interior francès, Bernard Cazeneuve, substituirà el dimitit Manuel Valls els cinc mesos que falten fins a les eleccions de la primavera. Aprofitant la crisi de govern, François Hollande va premiar ahir la seva fidelitat ascendint-lo a primer ministre. I també va voler recompensar la lleialtat del cap de files dels socialistes a l'Assemblée Nationale, Bruno Le Roux, un altre hollandista, que rellevarà Cazeneuve al capdavant de la policia en ple estat d'emergència.

Valls va formalitzar ahir la seva dimissió de Matignon per consagrar-se a la campanya de les primàries que els socialistes celebraran el 22 i el 29 de gener. Però la seva candidatura és poc menys que un acte de fe perquè, amb l'ala dura dels socialistes Montebourg i Hamon en contra i l'esquerra dividida, tots els sondejos auguren que s'estavellarà en la primera volta de les presidencials. “He estat un primer ministre feliç”, va assegurar ahir.

El discret Cazeneuve, de 53 anys, és la navalla suïssa multiús d'Hollande, el seu home de confiança imprescindible. Portaveu de la seva campanya electoral el 2012, Hollande el va nomenar responsable d'Afers Europeus, primer, i ministre de Pressupost, després, per l'escàndol de frau fiscal de Jérôme Cahuzac. El 2014 va rellevar precisament Valls a Interior, des d'on ha gestionat els atemptats terroristes de Charlie Hebdo, el Bataclan i Niça, la tragèdia de l'avió de Germanwings als Alps francesos i la crisi dels refugiats.

De fet, l'única treva del govern Hollande en els sondejos, l'únic moment en què ha remuntat una mica en popularitat, ha estat després dels atemptats. L'extrema dreta l'acusa de ser massa tou amb els terroristes i els immigrants i els sindicats policials s'han manifestat, els últims mesos, per exigir més mitjans i personal.

Cazeneuve serà el primer ministre més breu de la Cinquena República: no ocuparà el càrrec ni mig any, al maig haurà de plegar, batent el rècord d'Edith Cresson, que només va estar-se deu mesos a Matignon, el 1991. I és el tercer que nomena Hollande en el seu mandat, després de Valls i de Jean-Marc Ayrault, cap de govern del 2012 al 2014. Onze anys alcalde de Cherbourg, de 37.000 habitants, i deu més diputat de Normandia, Cazeneuve vol abandonar la política quan acabi la legislatura. “Queden encara alguns mesos” per a les presidencials i “cada dia és útil” per “protegir, fer progressar i preparar el futur” dels francesos, va defensar ahir.

Hollande, el president més impopular de la Cinquena República (només té un 4% de suport) i el primer que no aspira a la reelecció, ha limitat al màxim els canvis en aquest govern provisional. Però no ha deixat escapar l'oportunitat per castigar un dels principals col·laboradors de Valls, Jean-Marie Le Guen, que perd la poderosa secretaria d'estat de Relacions amb el Parlament i passa a la de Desenvolupament i Francofonia. El seu càrrec l'ocuparà un soldat de François Hollande, el pare de la controvertida reforma territorial per fusionar regions (i que ignora el nom País Català), André Vallini.

Valls és el favorit en les primàries dels socialistes i els sondejos auguren que rebrà un 45% dels vots, 20 punts més que Montebourg. Però només si els socialistes i l'esquerra francesa s'unissin i elegissin un sol candidat tindrien possibilitats de passar a la segona volta de les presidencials. I és que Valls haurà de competir amb una dotzena de candidats diferents més. Només a les primàries ja hi ha set aspirants.

Fora del Partit Socialista francès, qui té més possibilitats és l'exministre estel·lar i protegit d'Hollande Emmanuel Macron, que rebria un 14% dels vots, segons els sondejos. També podria tornar a fer un bon resultat (13%) Jean-Luc Mélenchon.

LES XIFRES

5
mesos només,
fins a les presidencials, s'estarà a Matignon Cazeneuve, el primer ministre més breu de la Cinquena República.
45
per cent dels vots,
20 punts més que l'ala dura de Montebourg, rebrà Valls en les primàries dels socialistes del gener.

Polèmica inexperiència antiterrorista de Le Roux

Més polèmic és el nomenament de Le Roux, de 51 anys, que l'encara president Hollande premia per haver sufocat (o almenys haver-ho intentat) les revoltes de diputats socialistes contra les seves polítiques d'austeritat, com ara la reforma laboral, que al final Valls va haver d'aprovar per decret. La dreta francesa critica que Hollande posi l'inexpert Le Roux al capdavant de les forces de l'ordre en plena amenaça terrorista. “No l'ha elegit perquè sigui un expert en seguretat, sinó simplement perquè és un bon alumne i el bon recompensar amb un bon càrrec”, va criticar el diputat d'Els Republicans Eric Ciotti. “Cazeneuve se sabia de memòria la política antiterrorista i tenia experiència, però Le Roux necessitarà temps per posar-se al dia i ara no ens podem permetre perdre ni un minut en la lluita contra el terrorisme”, va lamentar el també diputat conservador Georges Fenech. “Li desitjo sort, però no m'agradaria ser a la seva pell si demà hi ha un atemptat”, va insistir. Le Roux va ser 5 anys alcalde d'Épinay-sur-Seine, de 55.000 habitants, a la banlieue nord de París, i és diputat des del 1997.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona