Política

diada de la constitució

Celrà ‘celebra' la Constitució esborrant-la del nomenclàtor

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, avala el nou nom de Maria Mercè Marçal per les lluites que evoca

A Girona, veïns i edils sobiranistes escombren la Carta Magna a la plaça del Vi

El canvi de nom de la plaça Constitució de Celrà, des d'ahir oficialment dedicada a l'escriptora Maria Mercè Marçal, i el fet que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, encapçalés l'acte mentre a l'Ajuntament, a més dels regidors, hi havia funcionaris treballant va situar el municipi com a paradigma de la rebel·lia contra la Carta Magna espanyola. Malgrat no haver-hi “res a celebrar”, dos centenars llargs d'assistents, entre veïns i nombrosos alcaldes i diputats de la CUP i Junts pel Sí, es van sumar a un acte simbòlic.

L'alcalde, Dani Cornellà, ho argumentava com un gest per “deixar enrere la nostra història recent” i mirar cap a un futur millor, en una plaça que està encara a mig completar –com el procés– i que durà un nom de dona per corregir la inèrcia dels nomenclàtors copats majoritàriament per personatges masculins. Per Cornellà, cal una constitució catalana “que garanteixi els drets de les persones, i que no només en parli”. Per la seva banda, Forcadell va reivindicar els “tres dons” del poema de Marçal: “Haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida.” I va recordar que l'escriptora il·lustra un seguit de lluites per les llibertats individuals i col·lectives plenament vigents. La presidenta del Parlament va defensar la “sobirania municipal” i el dret dels regidors i funcionaris que volguessin treballar, abans d'esgrimir una altra efemèride important, que “el 6 de desembre del 1932 es va constituir el primer Parlament democràtic” a Catalunya.

Escombrada a Girona

Més de 200 persones van assistir als actes organitzats a la plaça del Vi de Girona contra la festivitat espanyola. Els més matiners van assistir a la botifarrada popular i, ja amb més concurrència, va arrencar l'acte central de rebuig a la Constitució, a quarts de dotze. L'escombrada teatralitzada va ajuntar en Lluís amb el seu amic de Salamanca. Tots dos van resseguir drets expressats en la Constitució Espanyola i van confrontar-los amb aplicacions reals a la quotidianitat catalana. Al crit d'“escombrem les mentides!” van donar la sortida a l'escombrada de la Constitució, que va anar a càrrec de tots els assistents. Posteriorment, l'alcaldessa, Marta Madrenas, va llegir el manifest de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Entre els assistents hi havia regidors i parlamentaris L'acte estava organitzat per l'ANC, Òmnium, l'AMI, l'Adac, la llibreria Les Voltes i el casal El Forn, i també per MES, Demòcrates, la CUP, el PDECat, ERC, les JERC i també la JNC. La trobada de rebuig es va tancar amb el cant d'Els segadors i un visca Catalunya lliure!

LES FRASES

Cal agrair que Celrà dediqui una plaça a una dona, de classe baixa, nació oprimida i tres voltes rebel
Carme Forcadell
PRESIDENTA DEL PARLAMENT
Hem de deixar enrere la part de la nostra història més recent i mirar cap a un futur d'esperança
Dani Cornellà
ALCALDE de CELRÀ (CUP)

Millo brinda per la Carta Magna a la Subdelegació

El delegat del govern estatal a Catalunya, Enric Millo, va celebrar ahir la festa de la Constitució a casa, a la Subdelegació gironina, en un acte que va acabar amb un brindis per la Carta Magna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell