Política

Procés sobiranista

“A la UE des del dia 1”

L'eurodiputat alemany Jo Leinen veu “esquizofrènic” amenaçar amb l'expulsió Escòcia i Catalunya

El president del Moviment Europeu aposta al ‘Via Europa' perquè “no hagin de tornar a demanar l'ingrés”

L'amenaça espanyola de boicotejar la permanència d'Escòcia a la UE després del Brexit està xocant amb la resta de socis europeus. L'eurodiputat alemany Jo Leinen considera “esquizofrènic” que s'amenaci d'expulsar del club una Escòcia independent. I el mateix val per a Catalunya. “Són regions que formen part de la UE i serien part de la UE des del dia 1 si fossin independents”, defensa Leinen al Via Europa, el programa que El Punt Avui Televisió emet des de Brussel·les.

“No em puc imaginar que una part de la UE que vol quedar-se a la UE sigui expulsada i hagi de demanar l'accés una altra vegada, aquesta no és la meva Europa”, assegura l'eurodiputat de l'SPD, que comparteix große Koalition amb la CDU de Merkel i té, precisament, el ministeri d'Exteriors. Leinen, que també és president del Moviment Europeu, una federació d'associacions europeistes, admet que “en això no hi ha consens”, que és “controvertit” i “potser seria molt difícil”, però aposta per “ser creatius”.

El cap de files del PP a l'eurocambra, el valencià Esteban González Pons, ha advertit recentment a la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, que s'oblidi de quedar-se a la UE i al mercat únic. Tot i que un 62% dels escocesos van votar Remain en el referèndum (de fet, el Leave no va guanyar en cap circumscripció), la diplomàcia espanyola amenaça de vetar-ho, per tancar les portes de Brussel·les a una futura Catalunya independent. Però a la UE sempre s'acaba imposant el pragmatisme. “Si esdevenen independents, jo opino que hi ha d'haver una manera de ser creatius perquè els escocesos no siguin expulsats d'un dia per l'altre i no hagin de tornar a demanar l'ingrés”, insisteix Leinen, tot i reconèixer que és un “territori desconegut”, perquè no hi ha precedents i “ja ho veurem”. Leinen, que va presidir també la Unió de Federalistes Europeus durant 30 anys, és un dels últims convidats del Via Europa.

Precisament un eurodiputat català, el republicà Josep Maria Terricabras, és un dels dotze membres del grup de seguiment de les negociacions del Brexit a Brussel·les. Terricabras subratlla que “la nova relació entre Escòcia i Europa és d'una importància extraordinària per als catalans”, perquè el futur encaix a Brussel·les dels escocesos “pot ser interpretat” en clau catalana i crear un precedent per a “una Catalunya que es plantegi ser membre de la UE i, per tant, vagi a un referèndum amb Espanya”. Terricabras comparteix aquest grup amb el negociador en cap de la Comissió Europea, Michel Barnier; el president de l'eurocambra, i els líders dels grups parlamentaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia