Política

El govern de Rajoy aposta per “imposar el diàleg”

La Moncloa es vanta de tenir Puigdemont “descol·locat” per l'“oferiment”

Méndez de Vigo veu el 23-D com una “exigència de la CUP”

“Que es vegi qui vol dialogar i qui vol unilateralitat”, avisa

El govern espanyol que presideix Mariano Rajoy està tan complagut amb el balanç de l'“operació diàleg” quan només compleix quinze dies en vigor que ahir, al final de la reunió setmanal del Consell de Ministres, es va vantar de tenir “descol·locat” el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Amb la paraula diàleg erigida en clau de volta de l'acció de La Moncloa, però, el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, va reescriure el que el diccionari defineix com a conversa i va conjugar el diàleg amb la imposició. “Hem d'imposar nosaltres el diàleg i no cedir davant aquesta espècie de xantatge que en ocasions es vol fer als espanyols, la unitat d'Espanya i la sobirania nacional ha de ser sempre salvaguardada”, advertia Zoido.

El repte d'“imposar el diàleg” a Catalunya que es fixa el govern de Rajoy és la rèplica a la convocatòria de la cimera del referèndum el 23 de desembre al Parlament. L'anàlisi a La Moncloa és que l'evolució dels fets reforça el seu relat de l'oferiment –i més en aquest lapse en què els consells de ministres no inclouen recursos o impugnacions al Tribunal Constitucional– i que els catalans sabran jutjar-ho. “Que els catalans vegin qui vol dialogar i qui està per la unilateralitat”, va arribar a convidar el ministre d'Educació i portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo.

En el joc d'examinar-se de diàleg davant l'opinió pública catalana, Méndez de Vigo considera que la cita del 23-D per abordar el referèndum és un punt a favor de La Moncloa. “És una exigència dels radicals de la CUP i un símptoma d'unilateralitat, i més quan el govern, i especialment la vicepresidenta [Soraya Sáenz de Santamaría], té actitud de col·laboració i de diàleg, tal com ha demostrat aquests dies amb totes les forces polítiques catalanes”, va dir Méndez de Vigo, obviant que els entrevistats han sigut per ara els líders de la segona i de la tercera força, Inés Arrimadas (C's) i Miquel Iceta (PSC).

Oportunitat per a Millo

Curiosament, un dels ariets de l'“operació diàleg”, el delegat del govern espanyol, Enric Millo, va discrepar amb els seus valedors i considera que la cita del 23-D no és una imposició unilateral sinó “una oportunitat” perquè els sobiranistes “rectifiquin el seu rumb de col·lisió”. En aquest punt, Millo va animar els seus participants a “reconvertir” la cimera en “una oportunitat al diàleg per buscar acords” i abandonar un projecte que porta a un “fracàs col·lectiu”.

A La Moncloa, alhora, la intenció és presentar l'absència de Puigdemont a la conferència de presidents autonòmics del gener com una renúncia catalana al diàleg. “Si algú no va a la conferència de presidents sembla que no li interessin els problemes de la gent corrent”, diu De Vigo. Segons el portaveu de Rajoy, no és cert que el diàleg sigui una oferta buida i va citar el nou decret educatiu, el sostre de despesa o els pressupostos estatals del 2017 com a exemple dels possibles continguts.

LA FRASE

Si algú no va a la cimera de presidents sembla que no li interessin els problemes de la gent corrent
Íñigo Méndez de Vigo
portaveu del govern espanyol

El decret que deixa en suspens la Lomqe és aprovat i enviat al Congrés

El Consell de Ministres va aprovar ahir un reial decret de mesures urgents per modificar el calendari de la llei Wert o de millora de la qualitat educativa (Lomqe). D'acord amb el que des del Ministeri d'Educació es va comunicar a les autonomies en l'última sectorial, el decret elimina els efectes acadèmics de les revàlides i deixa en suspens les mesures de la llei que encara no s'havien posat en marxa.

El titular d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, va presentar el decret –enviat al Congrés per a la seva convalidació– com a prova de la seriositat amb què l'executiu es pren l'oferta de “diàleg constant”. A la pràctica, el que implica és un retorn a la selectivitat i l'eliminació de les revàlides obligatòries a final de primària i secundària. Després que el ministre Montoro apostés per buscar el suport del PSOE abans que el “vot marginal” de C's, Méndez de Vigo va lloar ahir el compliment dels compromisos adquirits amb el PSOE i C's, que inclouen també una subcomissió al Congrés per arribar a tenir un pacte d'Estat en educació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona