Política

Els drets dels comunitaris, en perill al Regne Unit

Una comissió dels lords denuncia que principis com l'accés al mercat laboral o la pensió no estan garantits als ciutadans de la UE

Reclamen un “nou estatus” per a ells després de la desconnexió

Una comissió de la Cambra dels Lords, la cambra alta britànica, va concloure ahir que els drets dels ciutadans de la Unió Europea (UE) que viuen al Regne Unit estan en perill quan es produeixi el Brexit. En una entrevista al diari The Guardian, la presidenta de la comissió, la baronessa Kennedy, va recomanar als ciutadans comunitaris que recopilin totes les dades que puguin per provar la seva residència en territori britànic. “Feu un fitxer ara amb proves de la vostra presència, acompanyat de cartes de persones que us coneguin o us hagin fet classes o hagin fet negocis amb vosaltres”, va dir Helena Kennedy, de 66 anys, laborista, que és una prestigiosa advocada especialitzada en drets humans.

La comissió ha recopilat informació i ha parlat amb experts, ambaixadors europeus a Londres i britànics que viuen a la UE. N'hi ha 1,2 milions, dels quals 300.000 viuen a l'Estat espanyol. El grup demana a la primera ministra britànica, Theresa May, que se salvaguardin els drets dels europeus. Critica May, que està preparant la negociació del Brexit –a partir del proper mes de març–, per no haver volgut garantir aquests drets bàsics dels europeus fins que, al seu torn, Brussel·les no doni garanties als britànics que viuen en països comunitaris. Kennedy considera que no haurien de ser moneda de canvi i que May té “una forta obligació moral”. Els principals drets amenaçats són els de viatjar, muntar un negoci, treballar, rebre subsidis, accedir a l'educació i a la sanitat i tenir una pensió. Kennedy demana al govern que creï un “nou estatus” per als 3,3 milions de ciutadans de la UE que hi ha al Regne Unit.

En aquest sentit, fa uns dies va transcendir que Michel Barnier, el cap negociador de la UE, pretén que els ciutadans europeus que es quedin al Regne Unit després del Brexit hi estiguin sota la jurisdicció del Tribunal Europeu de Justícia, una proposta que molt probablement rebutjaran els britànics. “Les evidències que rebem indiquen clarament que la llei internacional donarà molt poca, per no dir que cap, protecció efectiva als antics drets europeus una vegada el Regne Unit deixi la UE”, va denunciar Kennedy.

Entre les conclusions, l'informe remarca que els dubtes sobre els drets dels ciutadans al Regne Unit “poden estar alimentant el sentiment xenòfob”. També que pot ser que neguin la residència a persones que fa més de cinc anys que viuen al país pels pocs requisits exigits als estudiants. I que la incertesa converteix el Regne Unit en un lloc menys atractiu, i això podria provocar carències en el mercat laboral, especialment en els sectors sanitari i financer.

LA XIFRA

3,3
milions
de ciutadans comunitaris viuen al Regne Unit, contra 1,2 milions de britànics que resideixen a la UE.

La conspiració russa del ‘Brexit'

Daniel Postico

El diputat laborista Ben Bradshaw va acusar ahir Vladímir Putin d'estar darrere del referèndum del Brexit, en una intervenció al Parlament sobre la guerra de Síria. “No en tenim proves, però és altament probable”, va dir. Segons Bradshaw, la interferència de Moscou seguiria el patró d'entremetre's en els afers d'altres nacions, en la línia de les acusacions de la CIA que els pirates informàtics russos van tractar d'influir en les eleccions dels EUA en favor de Trump. Bradshaw també va assegurar que els grans fluxos migratoris dins d'Europa han estat fomentats per Rússia per desestabilitzar la UE. També va assenyalar que el Front National de Marine Le Pen va demanar un préstec de 23 milions de lliures (uns 27 milions d'euros) a Rússia per guanyar les eleccions franceses. “Crec que encara no som conscients de fins on és capaç d'arribar Rússia en la guerra cibernètica”, va explicar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia