Política

Municipal

ICV-EUiA troba que la Generalitat ha enganyat Blanes

Per Salmeron, és precipitat que el consistori es carregui el deute de la ciutat esportiva

Critica Ramos i Puig

El portaveu del principal grup de l'oposició de Blanes, ICV-EUiA, Joan Salmeron, considera que la Generalitat ha enganyat dos cops l'ajuntament i els veïns de Blanes: un, en la creació del consorci de la ciutat esportiva el 2002, i l'altre, el 2010, quan es va reorientar i es va convertir en una eina per intentar el desenvolupament urbanístic.

El govern vol dissoldre el consorci i fa assumir a l'Ajuntament 16 milions de deute. L'equip de govern (PSC, CiU i ERC) –amb l'aliat extern del PP– ha aprovat un pla econòmic i financer (PEF), que entoma el deute, però que li permetrà invertir quatre milions i recuperar terrenys cedits com a aval –els 30.000 m² (Illa de Blanes) i altres finques.

Salmeron veu precipitat que l'Ajuntament assumeixi el deute per la dissolució del Consorci Urbanístic del Portal de la Costa Brava-Illa de Blanes. “S'ha donat el sí massa ràpidament.”

El somni i 50 milions

Salmeron recorda que el 2002 va qüestionar el crèdit concedit per l'Institut Català de Finances a l'Ajuntament (30 milions) per la ciutat esportiva i l'illa Isozaki. Explica que el llavors alcalde, Ramon Ramos (CiU), i el soci de govern, Joan Puig (ERC), li van dir que el préstec “sols costaria 50 milions de pessetes [300.000 euros]”. Per Salmeron, el projecte de ciutat esportiva i d'Illa Isozaki van ser fruit d'“un somni de Ramos”.

LA FRASE

Puig i Ramos van dir el 2002 que el crèdit de l'ICF només costaria 300.000 euros a l'Ajuntament
Joan Salmerón
PORTAVEU D'icv-euIa A bLANES

Setze milions, el cost de dues piscines

El grup d'ICV-EUiA va formar govern amb el PSC del 2003 al 2007 amb ERC –els republicans se'n van anar a mig mandat–. Salmeron, company d'Argemir González, el cap de llista, recorda que el projecte ja estava endegat i que el seu grup va intentar introduir-hi modificacions.

Els ecosocialistes recorden que durant molts anys l'Ajuntament, sotmès a un pla d'ajust, no tenia recursos per invertir ni gastar-se “vuit milions per construir una piscina”. Ara la pressió de la Generalitat –diu– li farà assumir un deute de setze milions, el cost de dues piscines.

Inicialment el consorci estava format per la Generalitat, l'Ajuntament, la Diputació i el Consell Comarcal. El 2010 aquestes dues institucions se'n van anar, i ja només hi queden el govern (quatre membres en el consell directiu) i l'Ajuntament (tres). Salmerón va participar en la reunió del consell directiu del dia 13, en què la Generalitat va deixar clar que volia dissoldre el consorci. En nom de l'Ajuntament, Lupiáñez va avalar-ho.

Igual que ICV-EUiA, Batega, Ciutadans i la CUP van votar dijous en contra del PEF, que inclou fer-se càrrec del deute de 16 milions. Jaume Pujadas (CUP) va criticar “la política de fets consumats”, Sergio Atalaya (Ciutadans) va dir que no volia “ser còmplice de la lenta agonia del poble” i Lluís Yubero (Batega) va felicitar els quatre partits que donaven suport al PEF.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona