Política

Procés sobiranista

Colau vol un referèndum pactat i proposa que no es fixi un termini d'execució

L'alcaldessa de Barcelona apunta que el nou espai creat està a favor de la democràcia, no de la independència

ERC i la CUP s'aferren a la data del 2017

“Fer-ho bé i sense presses.” Així vol arribar l'alcaldessa Ada Colau a la celebració d'un referèndum pactat amb l'Estat, amb reconeixement internacional, on tota la ciutadania se senti cridada a participar, amb un resultat vinculant i cobertura jurídica per als funcionaris. Aquestes són les regles de Colau i, en conseqüència, les dels comuns, que, de moment, permeten generar una plataforma de consens a favor d'una consulta pactada que congrega el 84% de la ciutadania, segons les enquestes.

Colau es va felicitar per la celebració d'una cimera que “recupera el consens més ampli dels darrers anys”, i va qualificar el referèndum “d'ineludible” per tal que Catalunya pugui decidir el seu futur. L'alcaldessa era la persona que acaparava l'interès de tots els mitjans i no va defraudar, perquè va llançar invectives a dreta i esquerra. Al govern de Rajoy el va qualificar “d'autoritari i repressiu” per haver judicialitzat la política, però també va recriminar les veus que fins fa poc havien qualificat d'ingenus els partidaris d'una consulta, en clara al·lusió a membres del govern català i del PDECat i ERC.

I per defensar les possibilitats de pacte amb l'Estat, Colau va assegurar que “s'hi han mogut coses” i va assenyalar els cinc milions de persones que van votar a favor de la formació que lidera Pablo Iglesias en les eleccions passades al Congrés dels Diputats quan defensava el referèndum o el fet que una ciutat com Madrid tingui una alcaldessa que també està a favor de la consulta. Amb tot, Colau va admetre que no n'hi ha prou i que cal construir una àmplia majoria a favor del referèndum, per la qual cosa “millor no posar una data a curt termini”, va proposar.

A les peticions de temps i consens de Colau, s'hi han afegit, de moment, el govern, ERC i, fins i tot, la CUP, sense perdre, però, l'horitzó del setembre del 2017, data pactada per fer el referèndum. “No renunciarem a la consulta ni la condicionarem a un permís”, va remarcar Junqueras. “No necessitem cap aval”, sentenciava la diputada Anna Gabriel (CUP), que demanava als comuns que quan la via pactada que defensen s'esgoti s'afegeixin a la seva via unilateral.

LES FRASES

Podrem acreditar a Espanya i a l'estranger els molts suports que hi ha darrere del referèndum
Carles Puigdemont
president de la generalitat
No condicionarem la democràcia a un permís, seria llavors el dret a demanar i no pas a decidir
Oriol Junqueras
president d'erc
Cal mobilitzar molta gent, pot trigar més temps del que ens agradaria, però cal fer-ho i fer-ho bé
Ada Colau
alcaldessa de barcelona
Si hi ha voluntat de fer el referèndum, no hi ha dilacions que valguin
Anna Gabriel
diputada de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia