Política

Jutjar Carme Forcadell és “molt perillós”

Experts i diputats europeus avisen al ‘Via Europa' que portar el procés català als tribunals és “un fracàs”

“Quin problema hi ha que un parlament decideixi parlar sobre la possibilitat de la independència?”, es preguntava divendres al Via Europa d'El Punt Avui Televisió el portaveu d'afers exteriors del Sinn Féin i diputat a Dublín Seán Crowe. El procés judicial contra la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, desconcerta a Europa, i diputats i experts d'Irlanda, el Regne Unit, Itàlia i França van advertir al programa que la “reputació” internacional de l'Estat està en joc.

“És molt perillós transformar un debat polític i democràtic en un procés judicial”, va avisar el líder del partit italià Possibile, Giuseppe Civati, exmembre del Partit Democràtic de Matteo Renzi. “Els ciutadans han de decidir i compartir les decisions amb les institucions”, va afegir. Per a l'irlandès Crowe, la judicialització està fent “un gran mal a la reputació de les autoritats espanyoles”, que “haurien de fer marxa enrere”. El procés contra Forcadell “canvia la naturalesa de tota la política a Catalunya i Espanya”, va afegir, advertint que obre una via “desconeguda” que farà que a Europa “es pensin dues vegades la seva actitud respecte a les autoritats espanyoles”. De fet, el seu partit ha reclamat al govern irlandès que denunciï formalment el cas a Brussel·les.

El corresponsal francès d'Europe 1 i de la radiotelevisió belga RTBF a Barcelona, Henry de Laguérie, va assenyalar que seria “un problema” i “una llàstima” que la qüestió catalana “es resolgui a la justícia”. “Qualsevol debat o conflicte polític s'hauria de poder resoldre arribant a acords polítics, si es fa a través de la justícia és un fracàs per a tothom”, va admetre. Tot i assenyalar que a la Unió Europea hi ha “preocupació” per la qüestió catalana i a Brussel·les tenen “ganes” que es trobi “una solució”, De Laguérie va destacar que per ara Europa “no intervindrà”.

Intervenció europea

“Europa acabarà intervenint, no en dubti”, va replicar-li l'eurodiputat per ERC Josep-Maria Terricabras, que va dir que a l'Eurocambra troben que “no és normal” que es jutgi la presidenta d'un parlament. “La sensació externa és de gran sorpresa”, va remarcar. Tot i que el britànic del partit conservador Ian Duncan va remarcar la necessitat de posar fi a la via judicial, Teresa Giménez Barbat, parlamentària al grup liberal i exmembre d'UPyD, va dir que el futur de Catalunya “s'acabarà resolent en un tribunal, com s'ha de fer”. “Vivim en un país civilitzat amb unes lleis i les persones no poden saltar la legislació i parlar de desobediència com si això fos una virtut”, va criticar. Per a l'italià Civati, però, el missatge d'Europa a Catalunya i Espanya és clar: “Un Parlament ha de poder debatre sobre tot, també sobre la independència.”

LA FRASE

La judicialització està fent un gran mal a la reputació de les autoritats espanyoles
Seán Crowe
DIPUTAT A DUBLÍN PEL SINN FÉIN


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La CUP es compromet a preservar la Gola del Fluvià

sant pere pescador
Estats units

Biden diu que deixarà d’enviar bombes i munició a Israel si envaeix Rafah

barcelona
Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una carta contra la “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona