Política

Jordi Baiget

Conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat

Per un creixement visible i compartit

El 2016 ha estat un any amb bones dades econòmiques que consolida la reactivació de la nostra economia. En podem destacar els 13 trimestres consecutius de creixement del PIB, amb el paper rellevant de la indústria, que està liderant la recuperació; els rècords històrics en les xifres d'exportacions i de turisme; el comerç al detall, que ha encadenat 25 mesos seguits de creixement en la facturació; les universitats i els centres de recerca, que consoliden i milloren el seu posicionament internacional, i l'evolució de l'atur, amb la taxa més baixa des de l'últim trimestre del 2008. I és justament aquest, el de reduir l'atur i millorar la qualitat de l'ocupació, el repte més important que tenim.

Un any més Catalunya consolida l'atracció de projectes d'inversió estrangera. El Financial Times situa Catalunya com la regió més atractiva per invertir-hi els pròxims dos anys, com també ho reconeixen centenars de directius de multinacionals i fons d'inversió amb què ens hem pogut reunir, la qual cosa ens fa veure el futur amb optimisme malgrat les incerteses de l'economia mundial. Ens veuen com un país integrat a les cadenes de valor global, un pont estratègic i logístic d'inversió a Europa, amb una economia fortament internacionalitzada i competitiva i una mà d'obra qualificada.

Catalunya no podrà ser competitiva si no ho és la seva indústria, i per això ja s'està treballant a generar nous consensos a través del Pacte Nacional per a la Indústria. És també el moment de donar un major impuls al procés de transformació del coneixement en innovació que millori la transferència tecnològica i que ens permeti ser competitius en el món laboral, no per costos laborals sinó per la capacitat per incorporar valor afegit a la nostra producció. Aquest és el repte que el conjunt de la nostra societat, administracions públiques, institucions universitàries i de formació professional, centres d'innovació i empreses hem de compartir.

Un altre repte important que hem d'afrontar com a societat és el de la transició energètica: l'eficiència energètica als edificis, l'autoconsum, el vehicle elèctric i l'apoderament ciutadà n'han d'esdevenir els eixos prioritaris. En aquest sentit s'ha finalitzat l'elaboració del document de bases per a la transició energètica que ha de fer possible un gran acord entre les institucions i la societat civil. La transició energètica inclou també la lluita contra la pobresa energètica. La feina conjunta de les administracions catalanes i entitats ha evitat 39.000 talls dels subministraments de llum, aigua i gas.

L'objectiu és continuar aquest impuls al creixement sostenible, un creixement que sigui més visible per empreses i ciutadans, percebut com una recuperació real, que generi perspectives de continuïtat a mitjà i llarg termini, i més progrés per a tothom. Per aconseguir-ho s'ha de continuar centrant l'agenda econòmica en les reformes estructurals que afrontin els principals reptes que tenim com a país: l'aposta pel sector industrial, amb el repte de la indústria 4.0, per la internacionalització i la innovació de les nostres empreses, per la sostenibilitat del turisme i el model energètic.

També ha de ser un any de consensos, de pactes, que facin estables i donin certesa a les qüestions que són clau de cara al creixement de futur i que esdevinguin reptes compartits per tota la societat catalana. Aquest és el camí per fer de Catalunya un país competitiu, un país més comparable amb els països de referència del nostre entorn europeu, capaç de generar riquesa i progrés, on els guanys de competitivitat es traslladen directament a tenir més feina i de més qualitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona