Política

la crònica

Els altres Puigdemont

El Punt Avui reuneix divuit Puigdemont de primer cognom amb el president a Palau
Carles Puigdemont i Corominola no vol ser president de la Generalitat com el seu tiet cosí
El nombre de visites al web de Pep Puigdemont es va quintuplicar quan es va saber el substitut de Mas

Carles Puigdemont no vol ser president de la Generalitat. Quan li ho pregunten, no dubta ni un segon. Rotundament no. No és que no vulgui repetir de president, és que no ho vol ser. Carles Puigdemont i Corominola és de Santa Coloma de Farners, a la Selva, té 19 anys i estudia enginyeria electrònica de telecomunicació a la Universitat de Barcelona. La vida fa moltes voltes. Potser un dia es trobarà, com el seu tiet cosí Carles Puigdemont i Casamajó, que un president li truca per preguntar-li si vol ser-ho. De moment, la política institucional no entra en els plans del noi, un dels divuit Puigdemont de primer cognom que El Punt Avui va reunir dijous amb el president de la Generalitat a Palau. La conversa que van mantenir sortirà publicada demà.

Carles Puigdemont el Jove és l'estrella de la trobada. La seva mare demana que ens hi adrecem com a “Molt Honorable”. Tothom riu, però a ell se'l veu una mica cohibit mentre fa declaracions amb la façana del Palau de la Generalitat de fons. Treu importància a la coincidència. És una sort o un inconvenient dir-se Carles Puigdemont? “No sabria què dir-te.”

Només ell és familiar directe del cap de govern, però la plaça de Sant Jaume es comença a omplir de més Puigdemont.

–Qui de vostès és Puigdemont?

–Jo! –responen tres o quatre persones alhora.

De seguida, Montserrat Puigdemont i Coll, d'Olot, reconeix il·lusionada el seu cosí germà, Joan Puigdemont Bracons, de Manlleu, que feia dècades que no veia. La Montserrat està cofoia: “Quan vaig anar amb l'Imserso a Benidorm i vaig ensenyar el DNI, em van dir: «Vostè és tieta del president?»” Una situació que, qui més qui menys, han viscut tots els homònims del Molt Honorable.

Observant el mapa de cognoms, Puigdemont apareix lligat indefectiblement a la demarcació de Girona. Alguns dels presents en situen l'origen a Amer, però potser es deixen arrossegar perquè el president és d'aquest municipi de la Selva. D'altres mantenen que el cognom prové de la Garrotxa. “El meu avi sempre m'explicava que a la Vall de Bianya hi havia tres cases, Puigdevall, Puigdelmig i Puigdemont, i encara hi són”, explica Pep Puigdemont Julià, de Riudaura. En Pep es dedica a la música i als espectacles d'animació infantil. Quan Puigdemont va accedir a la presidència, el nombre de visites al seu web, Puigdemont.net, es va quintuplicar de sobte, però lamenta que, tanmateix, això no es va traduir en més bolos.

Puigdemont pot semblar una mica redundant; el cognom. Puig i mont venen a ser el mateix, accidents de l'orografia. “No ho hem investigat, però jo crec que vol dir ‘cim del mont', perquè un puig és una muntanyeta”, interpreta Lluís Puigdemont Reverter. A part del cognom, també comparteix amb el president que tots dos són fills d'Amer. Però no es pot donar res per fet: no són família. “O potser sí; hauríem d'anar molt enrere. Les terres dels Puigdemont, les vinyes dels Puigdemont que hi ha a Amer, estan les unes al costat de les altres”, explica Pilar Reverter, que l'acompanya. Ara fa un any, els trucaven per telèfon per preguntar si són parents del fins llavors alcalde de Girona.

En aquell moment, Maria Puigdemont Viñals, de Banyoles, va pensar: “Per fi escriuran bé Puigdemont, perquè sempre l'escriuen separat o sense t, com si fos de món mundial.”

De fet, al Pla de l'Estany n'hi ha molts, de Puigdemont. Fins i tot hi ha, com a mínim, una altra Maria Puigdemont, però Brunzó de segon cognom, de Fontcoberta. “Personalment, no l'havia vist mai, el president. El veig una persona molt propera, molt cordial i convençuda”, diu mentre el seu fill la immortalitza parlant amb la premsa. “No el conec, el president, només de veure'l a la televisió”, avança Joan Puigdemont.

És hora que l'aplec de Puigdemont entri a Palau. Pugen al Pati dels Tarongers amb entusiasme. Els rebrà el president i li podran fer alguna pregunta. No passa cada dia. També podran admirar l'edifici per dins. “Diu que no són bones per menjar, aquestes taronges”, comenta algú.

Entre els assistents, hi ha independentistes, no consten Puigdemont del PP i alguns podrien ser de la CUP, però en tot cas no ho manifesten obertament. D'altres encara no poden votar. Un mini-Puigdemont, Oriol, de només quatre anys, ronda pel pati. Avui serà un dia molt especial: al matí veurà el president i, a la tarda, els Reis d'Orient.

A la sortida, després de poc més d'una hora de conversa, els Puigdemont es fan una fotografia conjunta per recordar aquesta trobada nadalenca sobrevinguda estranyament familiar. Molts dels convidats es fan una selfie entre taronger i taronger amb el culpable de la carambola que avui els ha ajuntat.

Els divuit protagonistes venen acompanyats de familiars, més Puigdemont. Encara que Artur Mas no hagués fet un pas al costat, l'Anna Puigdemont hauria pogut assistir igualment a una hipotètica reunió de divuit Mas. Es diu Puigdemont Mas. “Doble presidència!”, exclama. Però en sentit invers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona