Política

política

reunió de presidents

Arrimadas demanarà una reunió amb el govern espanyol perquè Puigdemont “ha deixat tirats a tots els catalans”

La dirigent de C's assegura que “Junqueras i la CUP manen” a Catalunya

Dóna per fet que els pressupostos “no seran bons”

La cap de l'oposició, Inés Arrimadas, demanarà una reunió amb el govern espanyol després de comprovar que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, “ha fet campana” a la conferència de presidents autonòmics i “ha deixat tirats a tots els catalans”.

La líder de C's al Parlament ha esperat fins “al darrer moment” per si Puigdemont “recapacitava” i acudia finalment a la cita d'aquest dimarts. “La seva deixadesa fa que la cadira dels catalans estigui buida mentre es parla de finançament autonòmic, mercat únic i pobresa energètica”, s'ha queixat. En clau pressupostària, ha constatat que Oriol Junqueras, ERC i la CUP “manen” a Catalunya i ha augurat que els comptes “no seran bons”.

“Hem estat responsables i prudents d'esperar fins al darrer moment per donar l'oportunitat a Puigdemont de recapacitar i complir amb la seva obligació de representar els 7,5 milions de catalans en temes de vital importància. Un cop més, però, hem vist que la seva irresponsabilitat és molt més elevada que la nostra prudència”, ha argumentat Arrimadas.

La cap de files de C's a Catalunya ha criticat que la cadira de Catalunya hagi quedat “buida” a la conferència de presidents autonòmics. “No és la seva cadira, ni la de CDC, és la cadira de tots els catalans. Puigdemont ens ha fallat a tots”, ha etzibat. Seguint amb aquest argument, Arrimadas ha afegit que el president de la Generalitat ha deixat “plantats als aturats, a les persones que esperen ser ingressades als hospitals, als professors que donen clase en barracots i als autònoms”.

En la seva opinió, el cap de l'executiu català ha perdut l'”oportunitat” de sumar-se a un espai de “diàleg” i negociar millores per a Catalunya. “Un no pot queixar-se del sistema de finançament i la manca d'infraestructures i quan es negocia, absentar-se. Se li acaben les excuses, viu en una ficció. La seva agenda nacional és totalment aliena a l'agenda social dels catalans”, ha criticat.

En aquesta línia, Arrimadas ha asseverat que Puigdemont “no sap parlar d'un altre tema que no sigui la independència i no té altra proposta que intentar repetir el 9-N”. A més, amb la seva actitud “tanca les portes a la col·laboració amb la resta de comunitats autonòmes i el govern espanyol”, ha dit. A més, la dirigent liberal ha advertit el Govern que “no es pot substituir” la trobada d'aquest dimarts amb la resta de representants autonòmics a Madrid per una trobada bilateral entre Puigdemont i Mariano Rajoy. “No és un canvi de cromos”, ha reblat.

Reunió amb el govern espanyol

Per tot plegat, la líder de C's a Catalunya demanarà una reunió amb el govern espanyol per transmetre el posicionament del principal partit de l'oposició respecte al model de finançament, infraestructures, pobresa energètica i mercat únic, tal com ja havia advertit en reiterades ocasions des de fa setmanes.

A preguntes dels periodistes i davant la possible petició d'una trobada conjunta amb els líders dels altres partits constitucionalistes a Catalunya, Arrimadas ha deixat clar que C's vol trobar-se amb l'executiu espanyol en qualitat de caps de l'oposició i per traslladar la seva posició concreta sobre determinats temes. “La resta de partits que iniciïn les activitats que vulguin”, ha etzibat. A més, ha dit que si Xavier Garcia Albiol ha de demanar trobar-se amb representants del govern espanyol és “prepocupant perquè voldrà dir que no parla amb els seus companys”. “Jo parlo amb Albert Rivera quasi cada dia”, ha afegit.

Pressupostos “en mans” d'ERC i la CUP

Respecte a la negociació pressupostària, Arrimadas ha lamentat que el futur dels catalans estigui “en mans d'assemblees de la CUP” i ha opinat que “des que Artur Mas va veure la llum de la independència el 2010, el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ERC i els anticapitalistes manen a Catalunya”.

Així mateix, ha afirmat que no té “cap esperança” que els comptes públics acabin sent “bons” per als catalans en la mesura que “depenen de Junqueras, ERC i la CUP”. “No són uns pressupostos socials, estan pensats per acontentar la CUP. Tampoc són realistes”, ha apuntat tot afegint que la dotació del departament d'Exteriors creix més que la partida destinada a reduir les llistes d'espera en sanitat. També ha criticat que la partida destinada a la celebració del referèndum sigui major que els recursos aportats l'any passat al fons de lluita contra la pobresa energètica.

Viatge a Brussel·les

Finalment, la cap de l'oposició s'ha referit al viatge de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Raül Romeva faran el 24 de gener a Brussel·les per participar en un acte al Parlament Europea per fer “pedagogia” sobre el referèndum i el procés sobiranista. Arrimadas ha considerat que malmeten la 'marca Catalunya' internacionalment perquè “obliguen” entitats, institucions i ambaixades a desmarcar-se'n.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona