Política

May talla del tot amb la UE

‘brexit' La primera ministra britànica confirma que el Regne Unit deixarà el mercat únic per poder recuperar el control de fronteres

La cap del govern vol negociar des de zero un nou tractat de lliure comerç amb Brussel·les

La primera ministra britànica, Theresa May, va anunciar ahir una “ruptura clara” amb la Unió Europea (UE), la sortida del mercat únic i de la unió duanera, el trencament de qualsevol vincle i l'alliberament de qualsevol regulació provinent de Brussel·les, inclòs el vincle amb el Tribunal Europeu de Justícia, en el que es coneix com un Brexit dur.

“No serem membres parcials de la UE ni adoptarem models d'altres països”, va afirmar la cap del govern britànic, descartant seguir els passos de països com Noruega, que no és estat membre però té accés al mercat únic a canvi de permetre la lliure circulació de persones. En aquest sentit, May va assegurar que prioritza la recuperació del control de les fronteres i de la immigració comunitària.

“És millor per al Regne Unit no fer cap tracte que fer un mal tracte”, va assegurar la premier a Lancaster House en el seu discurs més important des que va accedir al càrrec, davant d'ambaixadors i diplomàtics. I hi va afegir: “No ens quedarem la meitat a dins i la meitat a fora.” El Regne Unit iniciarà la desconnexió a finals de març i la pretensió és que el març del 2019 ja sigui fora de la UE.

May va explicar també que, entre els objectius de la negociació amb Brussel·les, hi ha mantenir la lliure circulació de persones entre la República d'Irlanda i el Regne Unit a la frontera amb Irlanda del Nord, aconseguir un nou acord de lliure comerç, signar nous tractats amb països de fora de la UE, continuar amb la col·laboració en intel·ligència i policia, i el control dels drets dels ciutadans europeus al Regne Unit i dels britànics a Europa. “El nostre vot per deixar la Unió Europea no és un rebuig als valors que compartim i no significa que ens vulguem distanciar”, va expressar, dirigint-se als seus socis europeus. “Seguirem sent socis fiables, aliats i amics, us volem comprar els vostres productes i serveis i vendre-us els nostres, fer negocis amb vosaltres de la manera més lliure.” May es vol desvincular de la UE per poder negociar des de zero un nou tractat de lliure comerç que li permeti tenir accés al mercat únic a canvi d'una “raonable contribució” econòmica.

Amenaça

May sap que hi ha algunes veus “que demanen castigar el Regne Unit per haver animat altres països perquè segueixin el mateix camí” i va amenaçar de prendre represàlies contra qui adopti aquesta actitud i tingui una “reacció punitiva”. “Seria un acte d'autolesió per als països europeus i no seria l'acte d'un amic”, va subratllar.

També va confirmar que sotmetrà a votació a les dues cambres del Parlament (els Lords i els Comuns) el pla de negociació final abans d'invocar l'article 50 i iniciar la desconnexió de la UE a finals de març. D'aquesta manera s'anticipa a la decisió del Suprem que s'espera que, en les properes setmanes, conclogui que el Brexit s'ha de decidir al Parlament. May va deixar clar que la decisió del Parlament seria vinculant.

El seu discurs no va ser ben rebut entre els partits de l'oposició. El líder dels liberal demòcrates, Tim Farron, va comentar que provocaria un “dany massiu” al Regne Unit i va lamentar que denegués a la gent el vot sobre el pacte final. “Aquest és un robatori a la democràcia”, va denunciar. Segons una enquesta del diari The Independent, tot i que el 52% de la població va votar pel Brexit, només el 39% dóna suport a una ruptura total amb Brussel·les. Corbyn, el líder laborista, va destacar que tindrà un impacte econòmic negatiu.

Després de l'anunci, la lliura va registrar la pujada més gran respecte del dòlar i va créixer més d'un 2,8%. Dilluns la lliura havia caigut al seu mínim en 31 anys davant del temor que May volia apostar per un Brexit dur. El que va canviar el sentiment dels mercats va ser l'anunci que la decisió seria votada al Parlament.

És millor per al Regne Unit no fer cap tracte que fer un mal tracte
No serem membres parcials de la UE ni adoptarem models d'altres països
Theresa May
primera ministra britànica

Sturgeon prepara una segona consulta

La ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, es va mostrar decebuda per la decisió de Theresa May de sortir del mercat únic. En declaracions a la BBC, va dir que la sortida del mercat únic fa que “sigui inevitable” convocar una nova consulta d'independència a Escòcia i que “és molt probable” que així sigui. Sturgeon va apuntar: “No permetrem que els interessos dels escocesos siguin desestimats i que Escòcia entri per un camí que danyarà no només la nostra economia sinó el tipus de societat que tenim.” Sturgeon veu clar que la nova consulta és l'última opció per garantir els drets dels escocesos, que van votar per seguir a la UE, i diu que només convocarà una nova consulta si el Regne Unit aposta per un Brexit dur, tal com ha fet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El Partit Popular Europeu es nega a descartar pactes amb l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Verges presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES
Regne Unit

El Regne Unit expulsa l’agregat de Defensa de l’ambaixada russa

Barcelona

ERC proposa la creació de la Llei de Sobirania Alimentària

RIPOLL
estat espanyol

El Senat, amb majoria absoluta del PP, aprova reprovar al fiscal general de l’Estat

barcelona
Estat espanyol

El fiscal general recusa quatre dels fiscals que han de decidir la seva continuïtat

Barcelona
FIGUERES

Veray demana concentrar el vot en el PP per evitar suports a l’independentisme

FIGUERES