Política

Romeva: “Estem construint un ministeri”

El pressupost d'Exteriors supera el debat de totalitat

La CUP no troba que siguin comptes “per a les darreries de l'autonomia ni per a les primeres passes cap a la república”

Un pressupost autonòmic per preparar el procés constituent d'un nou estat. El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, va presentar ahir en aquests termes els comptes del seu departament a la comissió d'Acció Exterior i Cooperació, Relacions Institucionals i Transparència del Parlament, on van superar el debat a la totalitat. Uns números, segons Romeva, per “esdevenir un dels pilars bàsics del que serà la futura república i del que volem que sigui un ministeri”. “Estem construint un ministeri, el que ha de ser el ministeri d'una nova república”, va subratllar el titular d'Exteriors.

En concret, el pressupost previst per aquest 2017 supera els 64 milions d'euros, 35 dels quals són per a la secretaria d'Afers Exteriors i de la Unió Europea, 27 per a la secretaria general i 1 milió per a la de Transparència. Signifiquen un 0,28% del conjunt dels departaments del govern. Els comptes preveuen un increment en acció exterior, en cooperació internacional i en polítiques de memòria històrica. La comparació amb pressupostos anteriors és complexa, ja que es tracta d'un departament de nova creació. De fet, parteixen de la pròrroga del pressupost del 2015 i de les partides inicials de competències que abans penjaven de Presidència, Governació i Administracions Públiques.

En aquest context, Romeva va lamentar que aquest pressupost encara “autonòmic” no permeti cobrir les necessitats del país: “Esperem que aquest pressupost, encara en el règim autonòmic que ens tenalla, sigui l'obertura a un nou projecte valent, possible i necessari: l'administració d'un estat que ens ha de permetre el futur que hem vingut a construir”, va desitjar Romeva.

Més projecció exterior

Junts pel Sí i la CUP van rebutjar les esmenes de retorn que hi havien presentat Ciutadans, el PSC, CSQP i el PP. Els anticapitalistes, que decidiran el dia 28 la seva posició davant del conjunt del pressupost, van voler constatar que aquests no són els seus comptes, “ni per a les darreries de l'autonomia ni per a les primeres passes cap a la república”.

El diputat Carles Riera va exigir més recursos per projectar el procés d'autodeterminació a l'exterior i en matèria de cooperació. “El moment que vivim demana una proposta més ferma i decidida”, va reclamar Riera, que tanmateix va rebutjar les esmenes de la resta de l'oposició per “donar una oportunitat al diàleg”. “Hi ha marge per aproximar posicions”, va resoldre.

Ciutadans va protagonitzar un moment d'agror, quan la diputada Susana Beltrán va denunciar que el pressupost està “contaminat de separatisme” i “va en contra dels interessos del conjunt dels ciutadans”. El PP no es va quedar curt i va acusar Romeva d'oferir “una imatge del nacionalisme més excloent”. “No fan acció exterior, fan propaganda interna”, va sostenir el diputatJuan Milián.

“Si parlem de manca de crèdit i de prestigi internacional, el que constatem al Tarajal [l'actuació de l'Estat espanyol en els incidents que van acabar amb la mort de quinze persones a la platja de Ceuta] sí que fa tenir vergonya i una alta preocupació internacional”, va ventar-li Romeva.

D'altra banda, el PSC i CSQP van reclamar més recursos per a cooperació i memòria. “Aquest pressupost encara beu massa del govern dels millors”, va criticar Joan Josep Nuet amb referència a Artur Mas.

Fins divendres es faran els debats de totalitat de la resta de departaments, després que dilluns superessin el tràmit Oriol Junqueras i Neus Munté.

LA FRASE

Estem assentant els pilars d'un nou ministeri, construint el ministeri d'una nova república
Raül Romeva
Conseller d'Afers Exteriors


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia