Política

política

l'ibi de les autopistes

Campanya d'ERC per cobrar l'IBI de les autopistes

Els republicans calculen que la mesura suposarà 10 milions d'euros addicionals als municipis afectats

El senador gironí Quim Ayats demanarà a Montoro que no prorrogui l'exempció fiscal

ERC ha iniciat una campanya perquè els ajuntaments catalans afectats pel pas d'una autopista –27 a les comarques gironines– cobrin el 100% de l'impost de béns immobles (IBI) a la concessionària. L'estiu passat es va acabar l'exempció del 95% d'aquest impost que tenien les concessionàries. Els republicans calculen que recaptar el tribut en la seva totalitat suposarà uns ingressos addicionals per als 98 ajuntaments catalans de 10 milions d'euros. En el cas de les comarques gironines, segons els números de la formació republicana, dos ajuntaments gironins afectats per l'AP-7 canviarien substancialment de condicions: Bàscara (Alt Empordà) passaria de cobrar 9.800 euros anuals que li paga Abertis a cobrar-ne 196.000, i Salt (Gironès), que actualment en cobra 6.800, passaria a ingressar-ne 129.000.

ERC va presentar ahir la iniciativa a la rotonda d'accés al peatge Girona Sud de l'AP-7, a Salt, amb la presència d'alcaldes d'ERC a la demarcació, del senador republicà gironí Quim Ayats i del portaveu d'ERC a la Diputació de Girona, Pau Presas. Ayats va explicar que l'última pròrroga de les autopistes i concessions és fins al 2021 però en el cas de l'exempció fiscal hi ha una clàusula segons la qual aquesta pròrroga es va acabar el 31 d'agost del 2016, fet que permet “als ajuntaments poder demanar cobrar aquest impost al 100%”. En aquest sentit, durant l'elaboració dels pressupostos municipals d'aquest 2017 alguns municipis ja han inclòs en el capítol d'ingressos el cobrament del 100% de l'IBI de les autopistes, una mesura que ara Esquerra vol estendre a tot el territori.

Mocions al territori

El portaveu d'ERC a la Diputació de Girona, Pau Presas, va assenyalar que presentaran més d'un centenar de mocions als ajuntaments, consells comarcals i les quatre diputacions: “L'Estat no ha d'allargar més els beneficis que tenen les concessionàries per aquesta exempció; per això, considerem que és just i d'equitat fiscal que paguin tota la contribució de l'IBI”, va subratllar Presas. Les infraestructures viàries afectades són l'AP-7, l'AP-2, la C-32 i la C-33 i afecta 98 municipis a tot Catalunya.

En paral·lel a les mocions, ERC també portarà l'ofensiva política a Madrid. Els republicans ja han presentat diverses preguntes al Senat i avui, aprofitant la compareixença del ministre Montoro a la Comissió d'Hisenda i Funció Pública, el senador republicà Quim Ayats l'interpel·larà perquè es comprometi a no allargar més la pròrroga a les concessionàries. “Ens veiem obligats a vetllar perquè l'Estat no faci una jugada de darrera hora i prorrogui l'exempció; estem acostumats a veure com el govern espanyol protegeix les grans corporacions, i ja hem patit casos com el Castor, TP Ferro i les radials”, va recordar Ayats. ERC també proposa una altra mesura perquè l'Estat compensi els municipis afectats pel pas d'una autopista. Segons Ayats, entre els anys 2017 i 2021 les concessionàries hauran d'abonar 20,9 milions a l'Estat, a raó d'un 20% anual, perquè així es recull en el conveni de concessió.

LA XIFRA

27
municipis gironins
d'un total de 98 de catalans estan perjudicats per aquest benefici fiscal de la concessionària

LA FRASE

Demanem a l'Estat que compensi els municipis que durant anys han vist reduïts els seus ingressos
Quim Ayats
SENADOR GIRONÍ PER ERC

LA DATA

31.08.16
és la data
en la qual va finalitzar el benefici fiscal del 95% que gaudien les concessionàries


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

El líder d’Hezbol·là qualifica les explosions al Líban de “declaració de guerra” d'Israel

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona