Política

parlament

pressupostos

Puigdemont i Junqueras acorden no reformar l'IRPF

El govern reitera que el del 2017 és un pressupost “instrumental” per al referèndum i veu marge per pactar amb la CUP en ensenyament i renda garantida

En plena negociació del pressupost del 2017 amb la CUP i després que les partides corresponents als departaments d'Economia, Presidència, Exteriors, Governació, Ensenyament, Salut i Interior ja hagin superat el tràmit a la totalitat en comissió al Parlament, el govern va remarcar que els comptes són “instrumentals” i que han de permetre la celebració del referèndum, previst per a la segona quinzena de setembre. Des de l'executiu van subratllar ahir l'excepcionalitat de la legislatura i demanaven, en una crida als anticapitalistes però també a tancar files internament, concentrar els esforços en la consulta.

El govern sortia al pas així del reobert debat sobre la possibilitat d'apujar l'IRPF a les rendes més altes, una opció que, per ara, es dona per descartada. La proposta de la CUP, formulada a través de les seves esmenes a la llei de mesures fiscals i financeres, passa per congelar en el 21,50% el tipus impositiu del tram català de l'IRPF per a les rendes d'entre 53.400 i 60.000 euros. A partir d'aquest tram, aposten per una reforma progressiva per a les rendes més altes, apujant un punt el tipus que pagarien les rendes de fins a 90.000 euros –fins al 22,50%–, dos per a les de fins a 120.000 –fins a 23,50%– , i un més per a les que arribin a 175.000 –fins al 24.50%–. Les més altes quedarien en un 25,50%.

Els canvis en fiscalitat, un increment dels recursos en ensenyament i la renda garantida són les demandes prioritàries que els anticapitalistes han posat damunt la taula en la segona fase de la negociació, després que els comptes superessin el debat a la totalitat al desembre. I van arribar dimarts a la reunió del govern. Fonts de l'executiu van assegurar que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no va rebutjar la possibilitat de modificar l'IRPF per a les rendes altes, una opció que, en canvi, va tenir l'oposició de dos consellers del PDeCAt. Després de la trobada, Puigdemont es va reunir amb el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, i van decidir abordar la negociació amb els anticapitalistes amb una posició conjunta que parteix de la negativa a modificar l'IRPF. L'objectiu: que no hi hagi escletxes dins del govern.

L'executiu considera que l'entesa entre Junts pel Sí i la CUP que va donar llum verd al fet que els anticapitalistes facilitessin la tramitació dels números per a l'any 2017, en què s'eliminaven exempcions de l'IRPF i es pactava un nou impost sobre actius d'empreses no productius, entre d'altres qüestions, és la base de l'acord definitiu que ha de permetre aprovar els comptes d'aquest any. Amb tot, fonts del govern observaven “algun marge” per a la negociació amb els anticapitalistes en ensenyament i també en l'àmbit de la renda garantida de ciutadania.

Les converses, segons confirmaven fonts de l'executiu, continuen, sobretot després que dimarts es tanqués el termini de presentació d'esmenes a la llei d'acompanyament. La CUP no només planteja la reforma de l'IRPF, també proposa la reforma de l'impost de patrimoni i del de successions, així com vuit impostos mediambientals i la recuperació pública de l'aigua per part dels municipis. En total, ha quantificat en 500 milions la seva proposta impositiva.

LA DATA

20.12.16
El pressupost
va superar el debat a la totalitat. Ara són els departaments els que estan superant el tràmit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia