Política

mitjans de comunicació

El PP valencià rebutja el mandat-marc de la nova televisió perquè “copia el de TV3”

Els populars asseguren que la proposta vol refermar la idea de Països Catalans

Compromís defèn la necessitat d'un canal internacional i que un 50% de la música a la ràdio sigui en valencià

La comissió de Ràdiotelevisió Valenciana i Espai Audiovisual de les Corts Valencianes ha aprovat aquest dijous debatre sobre la base del mandat marc per a la nova Corporació Valenciana de Mitjans (CVMC) que ha presentat el grup parlamentari Podem. Els grups introduiran esmenes que seran debatudes de nou en la comissió el pròxim 2 de febrer. Aquest dijous, la comissió ha debatut la proposta presentada pel grup parlamentari popular i la que ha presentat el grup Podem. La resta de grups han presentat aportacions a la proposta presentada pel Consell Rector de la CVMC.

Durant el debat, diputat del PP Jorge Bellver ha considerat que la proposta de Podem era “una còpia del mandat marc català” i que la única aportació nova que fa és “parlar de la unitat de la llengua, de l'àmbit lingüístic, dels seus imaginaris ‘Països Catalans”. Finalment, la proposta de Podem ha comptat amb els vots a favor del PSPV, Compromís, l'abstenció de Ciutadans i el vot en contra del PP.

Bellver ha defensat la proposta del seu grup, “que té com a objectiu compatibilitzar la rendibilitat social i econòmica, té un element vertebrador, volem que valgui per promocionar la llengua valenciana com a idioma propi de tots els valencians, que sigui accessible, que serveixi per potenciar el plurilingüisme i el seu ús i el suport al sector audiovisual valencià”. El diputat del PP ha dit que es tracta d'una proposta “íntegrament valenciana, amb legislació purament valenciana”.

Per la seva banda, el portaveu de Podem, Antonio Montiel ha dit que la seva proposta “utilitza com a perxa” la de la CVMC però que inclou aspectes per millorar el servei públic, la protecció de la infantesa o els mecanismes de control. Montiel ha criticar el PP per “atiar el fantasma dels Països Catalans” i ha lamentat que el PP introdueixi còpies de la Llei de RTVV de l'any 2012.

El portaveu de Compromís Fran Ferri, en un mateix sentit, ha dit que el mandat-marc que ha presentat el PP “està basat en la legislació valenciana ‘vintage' de l'any 2012” i ha defensat la necessitat d'un canal internacional i que un 50% de la música a la ràdio sigui en valencià, entre altres qüestions.

Per part del PSPV, la diputada Rosa Peris, ha dit que el mandat-marc del PP copia fins a 26 articles del de RTVE i ha demanat els populars que no treguin “el fantasma de la catalanofòbia”. Peris ha remarcat que es poden arribar a acords per millorar el mandat-marc de Podem però ha indicat que de res servirà si esdevé “paper mullat, com ha fet el PP en els mitjans públics”.

C's “esglai o mort”

Per part de C's, el diputat Antonio Subiela, ha assegurat que “els nous mitjans de comunicació públics valencians no es mereixen ni el mandat marc de TV3 proposat per Podem, ni el mandat marc de l'antiga RTVV proposat pel PP”, ja que “tots dos models televisius estan basats en el malbaratament i la manipulació informativa”. Subiela ha considerat “lamentable” haver de “triar entre esglai o mort” i ha dit que el grup parlamentari de C's s'ha abstingut en la votació del document, amb l'objectiu de presentar propostes per a modificar i millorar el text definitiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia