Política

estats units

traspàs de poders

Arrenca l'era Trump

càrrec El magnat immobiliari es convertirà avui en el 45è president de la història dels EUA

Grans mesures de seguretat en l'acte multitudinari de presa de possessió del càrrec, tot i l'absència d'amenaces a Washington

Avui al migdia hora de Washington, els EUA deixaran enrere l'època Obama i donaran la benvinguda a l'era Trump. En aquell precís moment, el magnat republicà alçarà la mà dreta, posarà l'esquerra sobre la Bíblia familiar i la Bíblia d'Abraham Lincoln (la mateixa que va utilitzar Obama), i jurarà el càrrec com a 45è president dels EUA davant el president del Tribunal Suprem, John Roberts, i prop de 800.000 persones que s'espera que presenciïn aquest capítol històric.

Tot i que Trump en presumeix, la seva no serà la més multitudinària: no s'acostarà als gairebé dos milions de persones que es van arribar al centre de la capital dels EUA per rebre Obama el 2009. No obstant això, la gran quantitat de persones han fet extremar la seguretat, tot i la falta “d'una amenaça creïble i específica” d'atac. Fonts de la seguretat nacional fa uns dies van dir que l'únic temor és l'atac d'un llop solitari com els recentment viscuts a Niça i Berlín: per això, el centre de la ciutat s'ha blindat, més de set quilòmetres quadrats, amb barricades i més de 28.000 efectius de diversos cossos de seguretat, inclòs l'exèrcit. S'han limitat els vols sobre la ciutat i el servei de trens també s'aturarà.

Tot perquè en la jornada de traspàs de poders tots els actes organitzats es desenvolupin sense problemes. Trump, que haurà dormit a la Blair House (la residència per a visites oficials de la Casa Blanca), començarà el dia anant a missa. Després posarà els peus a la que serà la seva residència per “prendre el té” amb el matrimoni Obama, un acte de protocol d'intercanvi de claus.

En acabar, i compartint limusina, Obama i Trump aniran cap a les escales del Capitoli, on participaran juntament amb la resta de presidents vius (a excepció de Bush pare, hospitalitzat) del moment històric del jurament. Mentrestant, desenes d'operaris faran els últims retocs de la mudança: en cinc hores ha de passar de ser la llar dels Obama a la casa de Donald Trump.

No tot seran flors i violes. A part de les protestes i manifestacions, una seixantena de congressistes, encapçalats per la llegenda de la lluita pels drets civils John Lewis, faran boicot i no aniran a l'acte perquè consideren “il·legítima” la presidència.

A banda, tot i el pressupost de gairebé 200 milions de dòlars (gairebé tots destinats a seguretat), l'organització ha tingut molts problemes per trobar artistes que volguessin participar en l'acte: la negativa de grans noms com ara Elton John i Andrea Bocelli ha fet recórrer a estrelles del country. En acabar, i ja com a president, Trump dinarà al Congrés (escamarlans i gambes, carn de bou, suflé de xocolata) abans de la desfilada que el durà a la Casa Blanca. Allà està previst que signi les primeres ordres executives i en acabar assistirà a tres de la desena de balls en honor seu, amb entrades amb un preu mínim de 150 dòlars.

Obama, mentrestant, serà en un avió cap a Palm Springs, Califòrnia, on passarà els primers dies com a expresident.

LES FRASES

El camí comença i estaré treballant i lluitant durament per convertir-lo en un gran viatge per als nord-americans

LES XIFRES

Tindrem un acte molt elegant. Serà un dia molt especial, molt bonic
Donald Trump
president electe dels EUA
200
milions de dòlars costen els actes d'investidura de Donald Trump.
800000
persones s'espera que vagin avui a l'esplanada del Capitoli.

Un discurs molt “personal”

El moment més important, més enllà del formalisme del jurament del càrrec, serà el primer discurs que farà Trump com a president dels EUA. Segons han avançat el seu equip, serà un discurs “molt personal i sincer”, escrit i editat “íntegrament” pel magnat, que hi ha estat treballant “sense descans” durant molts dies. Ahir a última hora encara hi estava fent els últims retocs. El primer contacte amb el poble nord-americà és sempre un indici de com serà el mandat. I, contràriament a la seva promesa de ser un home d'“accions”, Trump s'hauria decidit per convertir el discurs en un “document filosòfic” i no una agenda dels seus plans per al futur del país. Està previst que no duri més de vint minuts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona