Política

Itàlia

allau mortal

“La muntanya va caure sobre l'hotel”, als Abruços

Una allau sepulta un establiment turístic, amb un balanç provisional de dos supervivents, quatre morts i una trentena de desapareguts

Les dures condicions meteorològiques dificulten el rescat

Dimecres a la tarda, després dels quatre sismes d'entre 5,3 i 5,6 graus que havien colpit la Itàlia Central, els clients i treballadors de l'hotel Rigopiano, a la regió dels Abruços, s'havien preparat per abandonar l'edifici. Les sacsejades havien estat violentes, el temporal de neu era molt fort i estaven aïllats i sense línia telefònica. L'hotel havia resistit, però estaven espantats.

La màquina llevaneu havia d'arribar a les tres per permetre'ls marxar. Com que hi havia situacions més urgents, els van avisar des dels serveis d'emergència que, al final, el vehicle arribaria a les set. Mentrestant, continuaven el temporal i les sacsejades. A dos quarts de sis, dos clients van sortir a buscar un medicament al cotxe. Des de l'aparcament van presenciar impotents la tragèdia: una allau de neu va caure de cop sobre l'hotel, esclafant-lo, i sepultant-hi a dins una trentena de persones.

Un dels clients que havien sortit, Giampiero Parete, cuiner de professió, va aconseguir enviar desesperat un whatsapp al seu exprofessor i amic Quintino Marcella. “Hi ha hagut una allau, l'hotel ha desaparegut, tinc la dona i els dos fills a dins, sisplau, demana ajuda!” Marcella va trucar a la prefectura i els serveis d'emergència, però, segons va explicar al diari La Repubblica, no el van creure. “Em deien que havien parlat feia poc amb l'hotel i tot estava en ordre”, va dir. Després de dues hores de trucades i insistència, segons el seu testimoni, a les vuit els serveis de rescat es van activar. L'hotel, a 1.200 metres d'altura, era de difícil accés per l'enorme nevada, i els experts de muntanya no van poder arribar-hi fins dijous a les quatre de la matinada. Ho van fer amb esquís i van haver d'excavar amb les mans i amb petites pales. Es van trobar un panorama espectral. Silenci, foscor, cap rastre de vida. “Hi haurà molts morts”, van dir els primers d'arribar-hi.

L'esperança minva

En el moment de tancar aquesta edició, el nombre de cossos recuperats sense vida de dins de l'edifici era de quatre. A mesura que passaven les hores l'esperança de trobar-hi supervivents s'anava fent cada cop més minsa.

Els serveis de rescat treballen en condicions molt dures. El risc d'allaus continua i en algunes zones la neu arriba als cinc metres d'altura. Ahir al vespre, 93.000 llars dels Abruços encara estaven sense electricitat i la majoria de la població de la zona ha passat la nit en tendes per por de rèpliques.

LES XIFRES

93.000
llars
dels Abruços continuaven ahir al vespre sense electricitat, per tercer dia consecutiu.
10
metres
s'ha desplaçat l'estructura de l'edifici de luxe com a conseqüència de la força de l'allau.
47.000
rèpliques
de terratrèmol s'han produït en aquesta zona de la Itàlia Central, des del 24 d'agost.

D'alberg modest a hotel de 4 estrelles

alba sidera gallart

L'allau de neu que, aparentment a conseqüència dels terratrèmols, va sepultar l'hotel Rigopiano, el va desplaçar deu metres. També va colpir animals i alguns cotxes. Des de l'hospital, ingressat per hipotèrmia, un dels supervivents, que es va salvar perquè havia sortit a buscar un analgèsic per a la seva dona al cotxe, ha explicat: “Vaig sentir uns espetecs i vaig veure com la muntanya queia sobre l'hotel.” Situat entre les muntanyes del parc natural del Gran Sasso, l'hotel Rigopiano va néixer el 1972 com un modest alberg de muntanya. L'any 2007 va ser completament reformat, ampliat i dotat de totes les comoditats –piscina, centre de massatges– per convertir-lo en un hotel de 4 estrelles. Les importants obres de reestructuració van ser al centre d'un procés judicial, ja que es va acusar els propietaris i part de l'antic equip municipal de Farindola de presumptes irregularitats urbanístiques. El mes de novembre passat tots van ser absolts. A la carretera que du a l'hotel s'hi poden trobar encara ara cartells publicitaris en què es felicita per Nadal i se celebra l'absolució en el judici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral: “Triem entre qui aposta per retallades i els que apostem per invertir”

OLOT

Vergés crida a votar “l’única llista independentista que pot guanyar les eleccions”

GIRONA
estats units

El jutge no accepta anul·lar el judici a Trump pel testimoniatge de l’actriu porno

barcelona
Guerra a Gaza

Reprenen al Caire les converses per una treva entre Israel i Hamàs

Barcelona

La CUP incorpora deu propostes d’entitats sobre mobilitat a la regió de Girona

GIRONA
Guerra a Gaza

Mor una ostatge ferida en un bombardeig israelià

Barcelona
memòria

Protesta contra la restricció del dret de manifestació de la Junta electoral

barcelona
guerra a Gaza

La presa del pas de Rafah talla l’entrada d’ajuda a la Franja

Barcelona

El PSC insisteix en la urgència de reprendre l’allargament de la C-32

GIRONA