Política

parlament

pressupostos

Govern i CUP acosten posicions però es manté l'escull fiscal

Junqueras i els anticapitalistes ultimen un acord en Ensenyament però l'executiu es resisteix a tocar la fiscalitat

Munté demana als cupaires que ajornin el debat dels impostos fins a la independència

El govern i la CUP van acostar posicions ahir en la negociació del pressupost i van arribar pràcticament a un acord pel que fa a les reivindicacions dels anticapitalistes en matèria d'ensenyament. El vicepresident, Oriol Junqueras, es va reunir amb representants anticapitalistes a la seu del Departament d'Economia en una trobada que fonts de l'executiu reportaven que havia anat “molt bé” i en què fins i tot es va decidir un calendari d'aplicació dels acords. Les mateixes fonts estan convençudes que també s'arribarà a un pacte abans que acabi el cap de setmana en el capítol de la renda garantida de ciutadania. Ara bé, el principal escull, l'increment de la fiscalitat per a les rendes més altes que reclama la CUP, ni es va abordar. “No se n'ha parlat”, afirmaven. El govern manté que un gest en aquest sentit no tindria aplicació fins al 2020. En tot cas, les parts es van emplaçar a continuar negociant avui i s'espera un cap de setmana d'alt voltatge per salvar els pressupostos.

Altres fonts del govern coneixedores de la reunió no posaven la mà al foc que no s'acabaran tocant impostos perquè és justament el que encalla l'acord i eludien la rotunditat i els termes absoluts a l'hora de descartar un gest en fiscalitat, malgrat que la postura oficial de l'executiu és ben clara, en el sentit que no es voldrien modificar grans impostos, com ara l'IRPF, successions i donacions o patrimoni.

La CUP no es dóna per al·ludida davant del front comú entre Carles Puigdemont i Oriol Junqueras de resistència a un increment d'impostos i manté invariable la reivindicació d'apujar l'IRPF a les rendes més altes. La formació anticapitalista reclama alguna concessió en aquest àmbit per poder traslladar a les assemblees territorials, que es començaran a reunir dimarts per debatre el posicionament de la formació davant dels comptes. La CUP reptava l'executiu a sortir públicament a informar, incrèdula, d'un acord del govern per no modificar els impostos. “Avui [ahir] hem dit al govern que surti i digui perquè no vol tocar la fiscalitat”, asseguraven.

El temps s'esgota. Dos dels principals implicats, el president i el vicepresident, viatgen dimarts a Brussel·les, el mateix dia que els cupaires començaran a reunir les assemblees. El dissabte següent el consell polític prendrà la decisió definitiva. Dilluns, doncs, es prefigura com a límit per a un acord necessari per poder ser debatut entre les bases. Els anticapitalistes continuen reclamant “que algú s'arromangui seriosament” per fer-los una oferta final. En les últimes reunions hi ha assistit personalment el vicepresident. Fins ara Puigdemont no hi ha participat i tampoc es preveu que s'hi afegeixi durant el dia d'avui.

De moment, Esquerra es manté silent, mentre que la consellera de la Presidència, Neus Munté, demanava a la CUP que ajorni el debat sobre el model fiscal fins que Catalunya sigui independent. “El problema fiscal no es resoldrà fins que Catalunya tingui les eines d'un estat”, deia a Ràdio 4.

LA FRASE

El problema fiscal no es resoldrà fins que Catalunya tingui les eines d'un estat
Neus Munté
Consellera de la Presidència

Cap a la renda de ciutadania

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va defensar ahir que el pressupost de 2.872 milions per al 2017 del seu departament, que s'incrementarà un 10,8% respecte al 2015, posarà les “bases de polítiques transformadores que vagin més enllà de l'assistencialisme”, i permetrà avançar de la renda mínima d'inserció a la renda garantida de ciutadania amb 70 milions, un dels àmbits més calents de negociació entre el govern i la CUP. Bassa va avançar a l'agència ACN que el 2017 es duplicaran les places col·laboradores a les residències geriàtriques.Feia 4 anys que no s'oferien noves places.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona