Política

Territori

Reñé negocia amb Unitat d'Aran un acord de govern a la Diputació de Lleida

El diputat aranès, Paco Boya, no entraria al govern, però facilitaria la majoria absoluta a la corporació

El president diu que ara només hi ha complicitats

El Partit Demòcrata Europeu de Catalunya (PDeCAT) a la Diputació de Lleida negocia un acord de governabilitat amb Unitat d'Aran (UA), un pacte que permetria que les dues formacions sumessin la majoria absoluta, tot i que l'únic diputat aranès, Paco Boya, no entraria al govern.

Va ser el mateix Boya que ahir, enmig del ple de la corporació, va desvelar l'inici de les converses, en afirmar que per coherència no podia tombar una proposta del PDeCAT perquè hi havia aquest possible acord sobre la taula.

Reñé busca la tranquil·litat de la majoria absoluta des de fa temps i sobretot des dels darrers mesos, coincidint amb el fet que el principal partit de l'oposició, ERC, fa més pressió al govern de l'ens provincial, busca aliances amb la resta de grups per intentar forçar acords i escenifica enfrontaments i desacords, malgrat anar agafats de la mà en aspectes sobre el sobiranisme i el suport al govern català.

La possibilitat d'aquest acord també sobta perquè Unitat d'Aran és un partit afí al PSC i amb fortes i antigues aliances per col·laborar-hi i presentar-se conjuntament en la majoria d'eleccions. De fet, Paco Boya ha estat senador a Madrid i diputat al Parlament sota l'aixoplug de la sigla del PSC.

Després de fer-ho públic, Paco Boya es va limitar a explicar: “N'estem parlant i no hi ha cap concreció.” Va confirmar que en cap cas entraria a formar part del govern i que, per arribar finalment a aquest pacte de governabilitat, posarà sobre la taula una sèrie de propostes i actuacions que aniran encaminades sobretot a reforçar l'autogovern de la Val d'Aran, i també sobre polítiques de muntanya, entre altres aspectes.

El PSC es va afanyar a respondre recordant l'autonomia d'UA per decidir les seves polítiques i va dir que no es tancarà cap acord sense haver-ho parlat entre els dos partits.

Per la seva part, el president de la Diputació, Joan Reñé, es va mostrar una mica contrariat pel fet que Boya hagués dit en el ple que hi havia converses obertes i va voler treure importància a l'assumpte. Reñé va explicar que amb el diputat Boya hi havia “afinitats i complicitats” en una sèrie de projectes i iniciatives, però que “no hi ha cap acord, ni res tancat o concretat”.

En el mandat anterior, també amb la presidència de Reñé, el diputat número 13 i que donava la majoria absoluta a CiU, era el de Convergència Democràtica Aranesa. Ara, aquesta formació no té representació a l'ens provincial i, a més, s'ha distanciat una mica del PDeCAT per les diferències sobre el procés d'independència.

LA FRASE

Hi ha complicitats amb Unitat d'Aran en projectes i iniciatives, però avui no hi ha cap acord
Joan Reñé
President de la Diputació

LA XIFRA

25
diputats
té la Diputació de Lleida i, per tant, la majoria absoluta la fixen 13 diputats. Ara el PDeCAT en té 12.

Vot de qualitat per desempatar una moció

El vot de qualitat del president Joan Reñé va servir per desempatar una moció signada per tots els grups de l'oposició menys Unitat d'Aran, que es va abstenir, per tal de consensuar un pla estratègic sobre l'atorgament de subvencions.

ERC, el PSC, C's, el PP i la CUP, que sumen 12 diputats, proposaven aquest consens i també una menor disponibilitat del president per concedir ajuts directes. El PDeCAT, que suma també 12 diputats, rebutjava la moció perquè entenia que l'objectiu final impulsat per ERC era precisament evitar que el president tingués aquesta potestat. Reñé va assenyalar que no tenia cap queixa de cap alcalde i que tots els ajuts directes es donaven per emergències o necessitats imprevistes dels municipis al marge del color polític del seu alcalde. Aquest assumpte ja va provocar la dimissió del diputat d'ERC i alcalde d'Alcarràs, Miquel Serra, que ahir va ser substituït per Ignasi Comella.

L'abstenció d'UA va provocar un empat i Reñé va poder tombar la moció.

D'altra banda, el ple va aprovar la relació de llocs de treball del personal de la Diputació de Lleida i dels seus organismes autònoms després de 22 anys d'infructuoses negociacions entre els anteriors governs i els sindicats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia