Política

6-F, crida a tots els demòcrates

Les associacions sobiranistes obren les inscripcions per a una manifestació “excepcional” en l'inici del judici a Mas

Sànchez demana que se sol·liciti festa a la feina per acudir a un quart de nou del matí a la protesta

Col·lapse al web d'inscripcions per l'allau d'adhesions

Els del sí i sí, els del sí i no, i els del no. Tothom qui se senti interpel·lat pel lema Jo vaig votar el 9-N 2014, i ho tornaria a fer i tots els demòcrates en general estan convocats a manifestar-se el dilluns 6 de febrer ben d'hora ben d'hora contra el judici del 9-N. Les entitats sobiranistes van fer una crida ahir a la mobilització en l'inici del procés contra l'ex-president de la Generalitat, Artur Mas, i dos membres del seu govern, Joana Ortega i Irene Rigau, per haver posat les urnes en aquell procés participatiu, en què van prendre part més de dos milions de catalans. “El 6-F no es jutja només tres persones, se'ns jutja a tots; les urnes no s'imputen, aquest judici no s'hauria hagut de celebrar mai”, denunciava el president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez.

L'organització és conscient de l'hora “intempestiva” de la convocatòria: un quart de nou del matí d'un dia laborable. Per aquest motiu, insta les persones amb obligacions laborals a sol·licitar un dia de festa a la feina per poder acudir a la protesta. “Sabem que és una crida excepcional, però el moment s'ho val”, va justificar Sànchez. El lloc està per determinar, en funció de si el judici se celebra al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (al passeig de Lluís Companys) o bé a la Ciutat de la Justícia (entre l'Hospitalet i Barcelona). Les entitats van obrir ahir una pàgina web perquè tothom s'hi inscrigui (9Nsomtots.cat), una adreça que es va col·lapsar puntualment per l'allau d'adhesions. També s'organitzaran autocars en diversos punts del territori per acudir a la cita.

Quan el president es giri

“Quan vam reunir més de 800 ajuntaments al Palau de la Generalitat pel dret a decidir, vaig dir al president que quan es girés ens hi trobaria a tots; ara és el moment de demostrar-ho”, va recordar el responsable de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch. S'espera, doncs, la participació de molts càrrecs municipals sobiranistes, inclosos del sector dels comuns, en un clam massiu pel dret a decidir, la llibertat d'expressió i el referèndum.

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va argumentar que la democràcia es defensa al carrer, de manera serena i ferma, amb civisme i d'una manera pacífica. La crida semblava sobrera: l'únic incident que hi ha hagut fins ara en totes les manifestacions sobiranistes són lipotímies per la calor o l'aglomeració. Ni una paperera trencada. Cuixart descarta plantejar la nova convocatòria com un test de la vitalitat independentista. “Ja ho hem demostrat tot, no entrarem a competir amb nosaltres mateixos, sabem que és un dia de gran complexitat, però estem segurs que serà una manifestació reeixida”, va augurar. En aquest sentit, la concentració s'emmarca en la “mobilització permanent” en el tram final fins al referèndum, previst com a màxim per d'aquí a nou mesos.

Les entitats preparen més actes excepcionals, encara per concretar, al llarg del judici, que s'ha d'estendre fins el dia 10. “Segons el que vagi passant els pròxims dies anirem fent l'adaptació del seguit de mobilitzacions. No ens deixarem ningú pel camí, tots els que han donat la cara tindran el suport. Cadascun d'ells, quan es giri, ens hi trobarà”, va prometre el dirigent d'Òmnium. “El 9-N, el president Mas va posar les urnes perquè així li ho vam demanar molts catalans; per això el 6-F ens estaran jutjant a tots”, insistia Neus Lloveras, presidenta de la quarta entitat organitzadora, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), que no va poder assistir a la presentació, però que va enviar un missatge enregistrat.

L'organització rebutja l'acusació de “coacció a la justícia” que ja es va fer servir quan milers de persones van acompanyar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, quan va anar a declarar pel procés constituent. “El dret a la manifestació és un dret bàsic”, va recordar Sànchez.

D'altra banda, el responsable de l'ANC es va mostrar satisfet que les entitats antisobiranistes s'hagin agrupat en una plataforma, Concòrdia Cívica, perquè “vol dir que tothom dona per descomptat que aquest 2017 hi haurà referèndum”, va celebrar.

Les urnes no s'imputen. És un judici a tothom, a tota la gent que va participar en el 9-N
Jordi Sànchez
President de l'ANC
Aquest és un judici a un gran consens de país, a la voluntat de tot un poble de decidir quin és el seu país
Jordi Cuixart
President d'Òmnium Cultural
El 9-N va ser l'acte de rebel·lia democràtica més important de la història de Catalunya
Miquel Buch
President de l'ACM

Cuixart: “La democràcia a Catalunya està intervinguda”

“Volem denunciar aquesta farsa d'«operació diàleg» que no està arribant enlloc més que a aquesta democràcia intervinguda per la justícia espanyola que vivim a Catalunya.” Així de contundent es mostrava el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, durant la convocatòria de la mobilització que tindrà lloc d'aquí a tres setmanes. “Els ciutadans veuen com constantment les decisions dels seus representants són qüestionades per la justícia espanyola”, va lamentar, una situació que es vol denunciar internacionalment per mitjà de l'altaveu del 6-F. “Volem mostrar al món que tenim la convicció de votar en referèndum. Als pobles que lluiten per la seva llibertat mai se'ls ha regalat res.” “Aquest judici és contra la voluntat de tot un poble”, va denunciar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX