Política

Premsa

El republicanisme empordanès

L'associació Federalistes d'Esquerres reivindica la tradició del setmanari ‘Empordà Federal'

El seu discurs era republicà i federal

La proximitat amb la frontera marca caràcter i és vehicle d'influències. Això explicaria els valors del republicanisme federal que havien sorgit a l'Empordà durant la primera meitat del segle XIX i que es van mantenir fins al primer terç del segle XX. I com a resultat d'aquesta tradició, el naixement, el 8 d'abril del 1911, del setmanari Empordà federal, un òrgan polític que va difondre un catalanisme progressista que entroncava amb aquest ideari de republicanisme.

“I en el nom de Federal que s'hi entengui l'expressió dels nostres desitjos de veure convertit l'actual règim monàrquic d'Espanya en una República fomentada en la llibertat dels homes i dels pobles de la península Ibèrica.” És la declaració d'intencions que apareix en el primer número. L'associació Federalistes d'Esquerres (Fed), que té al voltant de 110 associats i uns 450 seguidors a les comarques gironines, va recuperar la història del setmanari en una conferència dijous a Sant Feliu de Guíxols, amb la participació del president de Fed, Joan Botella, degà de Ciències Polítiques de la UAB.

La periodista i historiadora Anna Teixidor Colomer, autora del llibre de recerca Amb la República al cap i Catalunya al cor. Empordà Federal (1911-1938), destaca que seguint aquesta tradició republicana, a Sant Feliu de Guíxols, Josep Irla va fundar el setmanari El programa. “El 1911 apareixen uns joves que consideren que el discurs republicà federal s'ha de posar al dia, modernitzar”, explica Anna Teixidor Colomer. Encapçalat per Josep Puig i Pujades, creen el periòdic Empordà Federal, que “és el resultat de tota la tradició republicana a l'Empordà, que desemboca en aquest nucli d'intel·lectuals que expressen el seu ideari en aquest setmanari”, explica Anna Teixidor Colomer. La periodista afegeix que “no són independentistes, en aquell moment eren federals”. Puig Pujades ara seria independentista? “Segurament, però no sabem com hauria evolucionat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona