Política

estats units

traspàs de poders

Trump promet “tornar el poder al poble” i prioritzar els interessos dels EUA

El nou president dels EUA anuncia que qualsevol decisió es prendrà pensant en els interessos dels treballadors nord-americans

Es compromet a eradicar el terrorisme islamista

El nou president dels Estats Units, Donald Trump, ha carregat en el seu discurs d'investidura contra l'“establishment” polític de Washington i ha anunciat l'inici d'una nova etapa que es caracteritzarà, segons ell, pel traspàs del poder al “poble” i per avantposar els interessos dels Estats Units a altres.

En el discurs d'uns 15 minuts de durada que ha pronunciat aquest divendres a les escales del Capitoli després de jurar el càrrec, Trump ha destacat que, a diferència d'altres cerimònies, la d'avui té “un significat molt especial” perquè “no estem transferint el poder d'un govern a un altre, o d'un partit a un altre” sinó que “estem traient el poder a Washington DC i us l'estem tornant a vosaltres, al poble”.

“Durant massa temps un petit grup de la capital de la nostra nació s'ha quedat amb la recompensa mentre que el poble s'ha quedat amb el cost. L'establishment es protegia a si mateix, però no als ciutadans del nostre país”, ha criticat. “Això canvia just aquí i just ara”, ha avisat.

“El 20 de gener del 2017 serà recordat com el dia en què el poble va recuperar el controla d'aquesta nació”, ha afirmat. “Els homes i les dones oblidats del nostre país ja no ho estaran. Tothom us escolta, ara. Ningú serà oblidat i tothom serà escoltat”, ha afegit.

“Ja no acceptarem polítics que només parlen i no actuen, que estan constantment queixant-se però que no fan res. L'hora de les paraules buides s'ha acabat. Ha arribat l'hora de l'acció”, ha anunciat.

Proteccionisme econòmic

El magnat novaiorquès ha deixat clar que pensa prioritzar l'economia americana, i ha promès una gran inversió en infraestructures per construir tot tipus d'instal·lacions, des d'aeroports fins a autopistes.

En aquest sentit, ha lamentat que Washington hagi “gastat milers de milions de dòlars” en defensar i fer créixer altres països mentre les infraestructures americanes “han caigut en decadència” i “la riquesa i la confiança del nostre país s'ha anat esvaint en l'horitzó”.

Així, s'ha marcat com a objectiu “reconstruir” el país “amb mans americanes i feines americanes”. “A partir d'ara, cada decisió sobre comerç, impostos, immigració o afers estrangers es prendrà per beneficiar els treballadors nord-americans”, ha proclamat.

Trump ha criticat els fàbriques que van deslocalitzar “sense pensar en els milions de treballadors que deixaven enrere” i ha indicat que el nou lema ha de ser “comprar americà i contractar americà”.

“Farem que els Estats Units torni a ser fort, torni a ser ric, torni a ser orgullós, torni a ser segur. Junts farem que els Estats Units torni a ser gran una altra vegada”, ha conclòs en la mateixa línia que ja va defensar durant la llarga campanya presidencial.

Política internacional

El flamant president nord-americà ha dit que buscarà “l'amistat” amb les nacions del món, però sempre posant per davant els seus interessos dels EUA. “Reforçarem les velles aliances i en construirem de noves”, ha apuntat.

A banda, ha subratllat que treballarà per “unir el món civilitzat contra el terrorisme islamista radical”, que ha promès “erradicar completament de la faç de la terra”. “No hi ha d'haver por, estem protegits i sempre ho estarem, pels grans homes i dones del nostre exèrcit i de les nostres forces de seguretat, i el que és més important, estarem protegits per Déu”, ha afirmat.

Donald Trump ha criticat la política internacional seguida per les anteriors administracions perquè, al seu judici, s'han “defensat les fronteres d'altres nacions” però s'ha “rebutjat” defensar les fronteres dels Estats Units.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia