Política

Estats Units

Relleu presidencial

“Mai més sereu ignorats”

El nou president nord-americà reitera el missatge proteccionista i populista explicat en campanya durant la cerimònia de presa de possessió

La crítica a Washington domina un discurs breu i mancat d'èpica de Trump

L'inquilí de la Casa Blanca exposa la visió d'un país, al seu parer, marcat pel crim i la violència

Trump sap que no és un bon orador, però el missatge va quedar clar

El fet de jurar el càrrec com a 45è president dels Estats Units no ha canviat en absolut a Donald John Trump. L'empresari multimilionari del sector immobiliari i celebritat televisiva de 70 anys i originari del barri de Queens de Nova York, va començar el seu periple com a líder de la primera potència mundial enarborant el mateix discurs que l'ha portat a la Casa Blanca, amb el populisme i el nacionalisme com a pilars fonamentals.

El que fa dos anys era inimaginable o una broma de mal gust va viure el seu punt àlgid ahir al migdia d'un Washington ennuvolat. Trump va pronunciar les 35 paraules del jurament oficial en poc més d'un minut al ritme marcat pel president del Tribunal Suprem i sobre dues bíblies: la familiar i la d'Abraham Lincoln, utilitzada anteriorment només pel seu propietari i Barack Obama.

En acabar, i entre els crits dels seus seguidors (desenes de milers, però molts menys dels que es preveien), van caure unes poques gotes de pluja, que no van impedir que el magnat es dirigís cap al púlpit i pronunciar les primeres paraules com a nou president dels EUA, amb tot el poder i la responsabilitat ja sobre les espatlles.

Un discurs agressiu anti-establishment, dirigit als qui se senten traïts per la globalització i contraris als efectes de l'obertura al món per com ha afectat a la seva vida i les seves butxaques, va ser el gran dominador.

El portaveu de Trump, Sean Spicer, havia promès un discurs “filosòfic”. El flaire messiànic de la campanya electoral va recórrer els porus dels milers de seguidors de Trump que van apropar-se al centre de la ciutat per viure el moment històric. “Mai més sereu ignorats”, va prometre el flamant president, despertant crits de joia. “Aquest moment us pertany. Estem traspassant el poder de Washington i us l'estem tornant a vosaltres, el poble”, va afegir-hi. Ahir, segons va predir, passarà a la història com el dia que la població nord-americana “es convertirà, de nou, en el governant de la nació”.

Des de les altes esferes de Washington s'esperava que el relleu al poder, la consolidació del traspàs, portés a la moderació del indomable Trump, i que apostés per un missatge d'unitat en un país extremadament dividit, una sensació amplificada per l'aparició i el discurs del magnat.

Res d'això va passar. L'animadversió de Trump amb el poder es manté vigent, com a mínim quan ha de retre comptes amb el poble que el va escollir. “No acceptarem més a tots aquests polítics que no fan res més que queixar-se però no treballen per trobar solucions”, va etzibar des del púlpit instal·lat a les escales del Capitoli, envoltat de la plana major dels tres poders (executiu, legislatiu, judicial). Un gir més al drain the swamp (assecar el pantà) de la campanya, la promesa d'acabar amb tot el que significa la burocràcia i les autoritats de Washington, culpables de la situació obscura i pessimista dels EUA que veu Donald Trump. Un país infestat de crim, amb drogues i violència pertot arreu, sense cap servei que funcioni i amb un sector industrial que sobrepassa la decadència.

“Aquesta carnisseria als EUA acaba ara mateix”, va assegurar Trump en un dels discursos més breus que es recorda en una presa de possessió: 1.433 paraules, poc més d'un quart d'hora per a un president que pregona ser un home d'acció i que sap que no és un bon orador, especialment si se'l compara amb el seu predecessor, Barack Obama.

Però el missatge que volia transmetre va quedar clar: a partir d'ara, el nacionalisme i l'aïllacionisme seran primordials. “Els EUA, primer”, va reiterar en més d'una ocasió el president: eslògan que ja va utilitzar durant la campanya i que té reminiscències feixistes de la Segona Guerra Mundial. “Hem fet que altres països siguin més rics mentre la nostra salut, fortalesa i confiança en el nostre país s'ha dissipat a l'horitzó”, va dir Trump, en un psiconanàlisi compartit per aquells qui el segueixen.

“Tindrem dues regles bàsiques: comprar productes nord-americans i contractar treballadors nord-americans”, aigua caiguda del cel per als milers de seguidores captivats pel discurs proteccionista del magnat.

“Cada decisió en comerç, impostos, immigració o afers exteriors tindrà l'objectiu de defensar els ciutadans i treballadors nord-americans”, va presentar com a ingredients bàsics i fonamentals per tornar la grandesa als EUA que tant va prometre durant el camí que l'ha dut des de la Torre amb el seu nom de Nova York fins la Casa Blanca.

“Lluitaré per vosaltres amb cada alè, i mai, mai us decebré”, va dir el magnat. “Els Estats Units tornaran a guanyar de nou”, va acabar, recordant la necessitat inicial de protegir la frontera i reconstruir les infraestructures del país.

Després de la desfilada de victòria i els balls commemoratius, Trump va passar la primera nit a una residència presidencial ja enllestida per rebre'l, que va conèixer la casa en una visita protocolària realitzada pel matrimoni sortint, els Obama. Els Trump, com a bons convidats, van dur-los un regal d'agraïment.

LES FRASES DE TRUMP

Estem transferint el poder de Washington i tornant-lo a vosaltres, el poble
A partir d'avui, els Estats Units, primer. Els Estats Units, primer
Els homes i dones oblidats d'aquest país no seran oblidats a partir d'ara

Obama deixa obert un retorn a la política

El president sortint, Barack Obama, deixa entreveure en l'últim discurs en el càrrec que de moment pretén “escriure”, muntar una fundació i “estar callat un temps” però va deixar entreveure que podria tornar a la política en dir que voldria expressar públicament “valors medul·lars” que estan en risc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona