Política

Unió Europea

Relleu presidencial als Estats Units

Els europeus fan pinya i ja troben a faltar Obama

Hollande critica el replegament proteccionista de Trump i el vicecanceller alemany, el seu discurs “nacionalista”

L'OTAN li recorda que “la fortalesa” de l'Aliança també “és bona” per als EUA

Europa ja troba a faltar Obama. Alemanya, França i la resta de socis confiaven que Donald Trump moderaria la retòrica populista de la seva campanya (i de les seves piulades) quan arribés a la Casa Blanca, però està quedant clar que no. Inicialment, Brussel·les i la resta de capitals europees havien preferit mantenir un perfil baix i esperar, però ara ja no amaguen la seva preocupació, fan pinya davant dels seus constants atacs i menyspreu a la UE i a l'OTAN, i critiquen el seu replegament proteccionista. “Tancar les fronteres, com recomanen alguns que estan prestant jurament avui, imposar aranzels o impedir les exportacions d'alguns productes destruiria llocs de treball, seria perjudicial per a la competitivitat i generaria pèrdues considerables per a l'economia”, va advertir François Hollande. “Posar normes per evitar la competència deslleial és totalment legítim”, però “som en una economia mundial oberta” i “voler aïllar-se” serà contraproduent, va lamentar l'encara president francès, mentre el vicecanceller alemany, Sigmar Gabriel, advertia del to “nacionalista” del discurs de Trump. Res a veure amb la reacció del govern britànic. “Felicitats a Trump en la seva cerimònia d'investidura, estem desitjant continuar treballant amb la nostra relació especial”, el va aplaudir el ministre d'Exteriors, Boris Johnson. May viatjarà a Washington a la primavera per trobar-se amb Trump.

La indústria europea ven més del que compra als EUA: una balança comercial favorable de 122.000 milions d'euros que ara perilla, especialment per a les automobilístiques (només el 2015, va exportar més de 50.000 milions!). Precisament tement aquest gir radical en les relacions transatlàntiques, Europa s'ha afanyat les darreres setmanes a tancar els últims acords amb l'administració demòcrata: per exemple, Washington ha tornat a autoritzar les exportacions de vedella francesa, prohibida fa 20 anys per la crisi de les vaques boges. El TTIP també sembla mort i enterrat. Els EUA i la UE sumen el 50% del PIB mundial i una tercera part dels intercanvis comercials del planeta.

A més de perdre el seu principal aliat davant la globalització, ara Europa s'haurà de fer càrrec de la seva pròpia defensa i seguretat, perquè Trump no té cap intenció de continuar pagant pràcticament sol la factura de l'OTAN. “És l'aliança de més èxit de la història i la seva fortalesa és bona tant per als EUA com per a Europa”, li va recordar ahir Jens Stoltenberg, secretari general aliat. Reconeix, però, que “el repartiment de la càrrega entre aliats hauria de ser més just”.

LES FRASES

Felicitats a Trump [...] Estem desitjant continuar treballant amb la nostra relació especial
Boris Johnson
MINISTRE D'AFERS ESTRANGERS BRITÀNIC
Tancar fronteres, imposar aranzels o impedir exportacions d'alguns productes seria perjudicial
François Hollande
PRESIDENT FRANCÈS
Ens hem de preparar per a un camí dur [...] Hem sentit un to molt nacionalista avui
Sigmar Gabriel
VICECANCELLER ALEMANY


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia