Política

El nou president no perd el temps i inicia la supressió del pla sanitari d'Obama

La primera acció de Trump se centra a complir la promesa per posar fi a Obamacare

Els pròxims passos seran la reforma fiscal i el mur amb Mèxic

Donald Trump no va esperar ni un minut a intentar complir la seva promesa de desmantellar el llegat del seu predecessor a la Casa Blanca. El nou president dels Estats Units, quan va entrar per primera vegada al Despatx Oval, va seure en el que serà el seu escriptori durant quatre anys i es va posar a fer feina.

Des de fa setmanes, Trump tenia un objectiu: la reforma sanitària impulsada per Barack Obama, el seu predecessor, que tenia com a prioritat que tots els nord-americans tinguessin alguna cobertura de salut en un país on els serveis públics són escassos. Més de 20 milions de persones es van inscriure a l'anomenada Obamacare.

Per als republicans, la mesura és inconcebible, i des de la seva aprovació es va convertir en cavall de batalla. Trump durant la campanya va prometre abolir-la i canviar-la per una de nova, i en la seva primera actuació com a governant va fer el primer pas.

El decret per posar fi a un dels bucs insígnia d'Obama permet a les instàncies governamentals deixar d'implementar la llei i “alleugerir la càrrega” que suposa. Un primer pas en espera que el Congrés continuï fent passos per derogar la llei.

A més, va ordenar al seu cap de gabinet, Reince Priebus, que notifiqués a tots els departaments, agències i oficines federals que aturessin immediatament qualsevol nova normativa o regulació que volguessin dur a terme.

La renovada Casa Blanca també va informar de les prioritats de Trump: reforma fiscal (fa temps que han començat les converses amb el Congrés per fer-ho possible), canvis proteccionistes en l'àmbit comercial i la construcció del mur a la frontera de Mèxic. Entre els temes que no s'esmenten, mesures de protecció al medi ambient o de defensa dels drets de la comunitat LGBT.

L'àmbit de seguretat és el que comença a agafar cos, de manera oficial, al seu gabinet. La matinada de dissabte el Senat va ratificar els dos primers càrrecs de la nova administració: James Gos Boig Mattis per a Defensa i John Kelly per a Seguretat Nacional. Els dos exgenerals no van tenir cap problema per superar l'escrutini dels senadors, ja que se'ls considera no només figures de consens, sinó que els demòcrates preguen que la sensatesa dels dos pugui ser un contrapès a la inestabilitat i incertesa del president Trump. Els dos van jurar els nous càrrecs tan bon punt van ser acceptats, i des d'ahir ja estan al capdavant de dos dels pilars per a la seguretat.

Ahir van acabar els actes oficials de les celebracions de la presa de possessió del nou líder dels EUA amb una cerimònia interreligiosa a la catedral de Washington. La vigília, Trump i la seva dona, Melania, van complir la tradició del primer ball oficial en una de les múltiples gales organitzades en el seu honor.

A la manera de Sinatra

La tria de la cançó, com en tot el que passa amb Donald Trump, s'ha de llegir des de tots els angles possibles: que el president dels EUA i la seva esposa ballessin el My way de Frank Sinatra podria ser, clarament, una reafirmació dels quatre anys de mandat que té per endavant. Un govern del qual no se sap gaire res. Un govern “a la seva manera”.

LA XIFRA

2
càrrecs
confirmats en el nou govern: Defensa, per a James Mattis, i Seguretat Nacional, per a John Kelly.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia