Política

Puigdemont: “El referèndum es farà com a molt tard al setembre”

El president de la Generalitat rebutja en el programa “Jo pregunto” de TV3 que s'estiga en un moment d'estancament el procés

Fa una crida a “no fallar” davant l'aprovació dels pressupostos

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fet una crida a “no fallar” davant l'aprovació dels pressupostos. “Estem al darrer tram i no ens podem permetre fallar”, ha dit durant el programa “Jo pregunto” de TV3. Puigdemont s'ha mostrat “convençut” que els comptes tiraran endavant i ha reclamat tenir més “autoconfiança” en si mateixos. Ha afegit que el “risc” de fer les coses malament hi és però ha asseverat que hi ha molta gent treballant “perquè surti bé”. D'altra banda, ha descartat fer una consulta sobre el projecte de Barcelona World perquè hi ha “consens territorial”.

A sis dies que la CUP decideixi el seu vot als pressupostos, el president de la Generalitat s'ha mostrat convençut que el tràmit tirarà. “Hem passat tantes proves, que passarem les que queden, hem de tenir més autoconfiança en nosaltres mateixos”, ha declarat. Tot i les “incerteses i els problemes”, el president ha defensat que el procés età superant “totes les proves d'estrès” que s'ha anat trobant.

Ha defensat que els catalans ja han demostrat que es mobilitzen quan fa falta, que poden assolir “una majoria independentista al Parlament” i que s'expliquen al món malgrat els intents de “desacreditar” del govern espanyol. Per això, ha dit que ara està “a les mans” el referèndum, “l'eina necessària” per declarar la independència.

En resposta a d'altres qüestions que se li han plantejat sobre el referèndum i el procés, Puigdemont ha asseverat que aquesta consulta es farà “com a molt tard al setembre” i ha assegurat que en són conscients també fora de Catalunya. “Saben que el referèndum hi serà i està tothom avisat”, ha dit en resposta a la percepció que es té a Europa del procés.

Sobre el referèndum, també ha dit que no hi podran votar els immigrants que no hi eren al darrer cens electoral perquè aquest s'ha de fer “seguir uns estàndards internacionals” per tal que sigui reconegut. D'altra banda, ha explicat que l'endemà de celebrar aquesta consulta, el país haurà de portar a terme un “procés constituent” i redactar la constitució catalana a través de la “participació de la gent”.

En aquest sentit, ha dit als que voldrien arribar a l'objectiu “de manera directa” que construir un Estat no és senzill i que ell es va comprometre “a fer-ho i fer-ho bé”. Ha rebutjat que es visqui en un moment d'estancament pel que fa a aquest objectiu i ha assegurat que es treballa per crear les estructures d'estat, que ha afirmat que “hi seran quan toqui”.

En ser preguntat sobre les seves declaracions sobre que el proper any no seria president, Puigdemont ha assegurat que continuarà “fins al final de la feina”, que ha dit que és la celebració del referèndum. En ser qüestionat sobre un escenari en que la consulta sigui convocada però no s'acabi fent ha dit: “Si no fem el referèndum i no fem res al respecte i no prenem decisions, és que hem fracassat i tant fa si es presenta un o altre. El meu propòsit és que no fracassem”.

Reunió amb Rajoy

El president de la Generalitat ha revelat que tant ell com el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, estan “buscant una data” per reunir-se i ha asseverat que per part seva, però també per part del cap de l'executiu espanyol, hi ha “voluntat” de celebrar aquesta trobada. Ha reiterat que li agradaria que la reunió fos abans que acabi gener però ha afegit que la data encara no està fixada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona