Política

El socialisme francès aprofundeix la seva divisió

Hamon i Valls, que es disputaran diumenge la candidatura del partit a l'Elisi, representen dos corrents antagònics

Cap d'ells dos sembla tenir possibilitats en les presidencials del maig

Benoît Hamon o Manuel Valls, el sector crític del partit socialista contra l'oficialisme liberal i autoritari. En la primera volta de les primàries del partit per determinar el candidat a l'Elisi, tot va quedar obert. Hamon, un 36% dels vots; Valls, un 31%. També va quedar oberta, però, i en canal, la formació de la rosa, que després de la votació de fa dos dies mira directament als ulls de la seva divisió, tan profunda que podria provocar un cisma insuperable per al partit i la seva supervivència. Escenificada la partició durant mesos per l'oposició d'una quarantena de diputats socialistes crítics amb l'acció del govern, ara ha pres cos encara amb més força, fins que aquesta oposició s'ha fet majoritàri. Hamon, expulsat del govern l'estiu del 2014, representava un dels líders d'aquest corrent contrari a les polítiques del tàndem Valls-Hollande. L'exministre català, per la seva banda, va atacar amb força durant aquest enfrontament entre executiu i bancada, el que ell considerava una esquerra utòpica, que confrontava amb l'esquerra que sap i vol governar. La seva. “Dues esquerres irreconciliables”, va dir des de Matignon, abans de desmarcar-se de la definició i apel·lar a la unió del socialisme durant la campanya de primàries. Després que el tercer en discòrdia en la primera volta, el també exministre crític Arnaud Montebourg, anunciés diumenge a nit que donarà suport a Hamon, la situació se li complica notablement, a Valls: entre els seus dos exministres van reunir més del 54% dels vots de la primera volta. Martine Aubry, alcaldessa de Lilla i pes pesant de l'ala més progressista del PS, també va anunciar ahir que tant ella com el seu entorn, en què hi ha antics ministres, donaran suport a Hamon.

Mentre els dos candidats comencen ara contra corrent una nova campanya en què el català va assegurar ja des de diumenge que pensa presentar batalla fins al final, la jornada d'ahir va tenir encara un protagonista inesperat: la incògnita sobre la participació, que es pronosticava baixa i va ser pitjor. La notícia, però, no és que el desmillorat PS no aconseguís una gran convocatòria a les urnes, sinó que a última hora de la tarda d'ahir la informació sobre quants simpatitzants havien anat a votar continuava sense ser clara. Hi hauria hagut entre 1,4 i 1,6 milions d'electors, una tercera part dels congregats per la dreta en les seves primàries. No en va, ni Hamon ni Valls aconseguirien arribar al 10% dels vots en cas d'aconseguir la candidatura socialista a les presidencials. Un malson per a l'actual partit de govern.

LA XIFRA

1,4
milions
de simpatitzants van participar en les primàries de diumenge, tot i que la xifra final podria arribar als 1,6 un cop fet el recompte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona