Política

“Poder treballar pel poble”, motiu de la moció a Vilanova

Els quatre grups de l'oposició defensen la legitimitat de la mesura i consideren que és l'única solució a la situació del govern actual, en minoria

Reduiran a la meitat el sou de l'alcaldessa i les retribucions dels regidors

Els grups de l'oposició a l'Ajuntament de Vilanova del Camí van exposar ahir els motius que els van portar, el passat 17 de gener, a presentar una moció de censura contra l'alcaldessa del municipi, Vanesa González. Els nou regidors del PSC, Vilanova Alternativa, Independents per Vilanova-Veïns amb Veu i Decide defensen la mesura com una decisió “difícil”, però diuen que era “l'única sortida a la situació en què es troba l'Ajuntament”. Així ho reconeixia ahir en una roda de premsa la socialista Noemí Trucharte, que serà la nova alcaldessa del municipi si prospera la moció de censura que es debatrà el proper 31 de gener. El govern de Vanesa González està format per Vilanova365, ERC i CiU, que sumen vuit regidors.

L'alcaldessa els convida

Paradoxalment, haurien estat unes paraules de la mateixa alcaldessa el que hauria fet unir els grups de l'oposició. El passat 16 de gener, González va retirar el debat dels pressupostos de l'ordre del dia en no tenir suports per tirar-los endavant. Arran d'això, va acabar demanant fins a cinc vegades als grups de l'oposició que presentessin una moció de censura perquè “així no es pot governar”. L'endemà l'entraven al registre municipal.

La negociació dels pressupostos per al 2017 ha estat, segons relatava Trucharte, “la gota que ha fet vessar el got”. La regidora socialista acusa el govern d'“utilitzar l'engany i la manipulació en les converses que va tenir amb els diferents grups”. Els portaveus de tots els grups han recordat que van donar “un vot de confiança” als pressupostos de l'any passat amb abstencions o vots favorables a canvi de la incorporació de diferents mesures. Tots acusen el govern vilanoví d'haver incomplert els seus compromisos.

Des de Vilanova Alternativa, Francisco Palacios defensa que la moció la fan “per treballar per Vilanova, per millorar i garantir les condicions de vida dels seus ciutadans”.

Reducció de sous

Imma González (Decide) ha explicat que el primer que farà el nou govern municipal serà reduir “a la meitat” les retribucions i indemnitzacions que perceben l'alcaldessa i tots els regidors. Això permetrà un estalvi d'uns 40.000 euros anuals que es destinaran, segons els grups, a l'àmbit educatiu.

Denuncien pressions

La regidora de Decide va acusar Joan Vich –alcalde del municipi entre 1979 i 2014– dient: “Va pressionar el meu entorn perquè retiréssim la moció.” Francisco Palacios (Vilanova Alternativa) va afegir que també havia rebut trucades perquè no hi donés suport i relatava “pressions, insults i coaccions en l'àmbit personal, familiar i fins i tot laboral”. Palacios demana “respecte”, especialment per a tots els veïns als quals representen.

Els quatre partits havien protagonitzat diferents rumors sobre una hipotètica moció de censura, tot i que sense acord fins ara. Juan Manuel Cividanes (IPV-VV) assegura que tots han consensuat que la candidata havia de ser la cap de llista de la segona força més votada i que en qualsevol cas “la cadira no és l'important, sinó els programes”.

La regidora del PSC i candidata a l'alcaldia, Noemí Trucharte, recorda: “El nostre deure és vetllar pels nostres ciutadans” i reclama: “Si es busca algun culpable de la situació, que no se'ns miri a nosaltres.”

L'adversària de l'alcaldessa

La candidata a l'alcaldia que els grups presenten en la seva moció de censura és Noemi Trucharte, una vella coneguda de l'actual alcaldessa, Vanesa González.

Durant l'anterior mandat, l'agrupació local del PSC es va dividir en dues faccions, una de partidària del llavors alcalde Joan Vich i l'altra més propera a l'aparell local. La lluita per la successió de Vich –era alcalde des de 1979– va provocar el 2011 una lluita entre els dos sectors. Vanesa González era la primera tinenta d'alcalde de Vich i era una evident candidata a la successió. Al partit es va iniciar un procés de primàries per triar candidat i l'altra família del PSC va proposar Noemí Trucharte.

González es va retirar del procés de primàries en considerar que no era net. Amb Trucharte proclamada com a candidata a l'alcaldia pel PSC, Joan Vich va renunciar a l'alcaldia en favor de Vanesa González. Poc abans de les municipals del 2015, González va crear un nou partit, Vilanova365. Això li va valer l'expulsió del PSC, amb el qual va acabar el mandat com a regidora no adscrita.

El nou partit de González va ser el més votat, amb cinc regidors. El PSC en va obtenir tres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona