Política

eurocambra

operació diàleg

Topada diplomàtica

Les pressions maldestres de l'Estat i la crida al boicot del PP ajudaran Puigdemont a omplir la conferència sobre el referèndum a l'eurocambra

“L'operació diàleg ja ha arribat a Europa”, ironitza el president català

Ningú guanya el PP internacionalitzant l'independentisme català. Les pressions maldestres de la diplomàcia espanyola a Brussel·les i la crida al boicot llançada pel PP ajudaran avui Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Raül Romeva a omplir la seva conferència al Parlament Europeu. El que havia de ser un acte qualsevol, de consum intern i poca transcendència internacional, dels molts que s'organitzen cada dia a l'eurocambra, s'ha acabat fent gran i agafant volada gràcies a la publicitat que n'està fent el PP.

El seu cap de files, Esteban González Pons, ha arribat a demanar per carta a tots els eurodiputats del seu grup que no hi assisteixin per no transmetre “la falsa impressió” que “donen suport a un referèndum il·legal”. “És com si es fes en un bar o en una cafeteria”, va criticar González Pons, que advertia que no és cap acte institucional que representi l'eurocambra, sinó només una conferència organitzada per ERC i el PDeCAT.

Efectivament, tots els eurodiputats tenen dret a reservar sales, com aquesta, amb capacitat per a 350 persones, per fer-hi els seus actes: només aquesta mateixa setmana, per exemple, hi ha convocades xerrades sobre el maltractament dels conills, les inversions a l'Iran, les relacions amb el Turkmenistan i la llibertat de religió i pensament. Conferències, no cal dir-ho, que no han aixecat tanta polseguera. Ciutadans mateix farà l'endemà, en una d'aquestes sales, un acte contra el procés sobiranista, però la convocatòria ha passat sense pena ni glòria.

Puigdemont coincidirà, pràcticament a la mateixa hora, amb la recepció al cos diplomàtic que l'eurocambra fa cada mes de gener. Fonts de la institució asseguren que l'acte s'havia convocat al desembre i que de cap manera pretenen contraprogramar la delegació catalana. En tot cas, seria com disparar-se un tret al peu: gràcies a la recepció, l'edifici serà ple d'ambaixadors d'arreu i alguns podrien aprofitar per treure el cap al pis de dalt i escoltar-se una estona Puigdemont. A més, la delegació italiana del PP ofereix, just abans, una degustació de xocolata i vi.

Precisament el ministre espanyol d'Afers Estrangers, Alfonso Dastis, va mantenir ahir una conversa “amistosa i agradable” amb Puigdemont al Palau de Pedralbes, en la segona conferència regional de la Unió pel Mediterrani. “És legítim que cadascú defensi la seva visió política”, va admetre Dastis, que advertia que el seu ministeri “continuarà defensant” la seva “visió de l'estat de dret i la democràcia”. Mentrestant, però, la seva ambaixada a Brussel·les i els eurodiputats del PP intenten boicotejar l'acte d'avui. Tal com va admetre Dastis a Barcelona: “A la Unió Europea es pot parlar de tot menys del referèndum.”

La portaveu del govern i consellera de la Presidència, Neus Munté, va qualificar ahir de “ridícula i histèrica” la reacció de la diplomàcia espanyola a la conferència de Puigdemont, fet que demostra que no es tracta pas d'un acte “insignificant” que no “desperta interès”.

“L'operació diàleg ja ha arribat a Europa”, va ironitzar el mateix president de la Generalitat a través de Twitter. No serà la primera vegada que Catalunya omple la sala més gran del Parlament Europeu (després de l'hemicicle): Carme Forcadell, Muriel Casals i Josep Maria Vila d'Abadal ja la van omplir, l'any 2014, precisament el mateix dia que Artur Mas va convocar la consulta del 9-N, i la seva compareixença es va retransmetre per una pantalla gegant. També en un acte per reivindicar el corredor ferroviari mediterrani la sala va quedar petita.

No està previst que els responsables de l'eurocambra rebin avui Carles Puigdemont, Oriol Junqueras ni Raül Romeva. Tampoc Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea, tot i que tots han estat informats de la celebració de l'acte, del fet que la qüestió catalana arribi a Brussel·les i de l'intent del PP de boicotejar-lo.

L'operació diàleg ja ha arribat a Europa
Carles Puigdemont
president de la generalitat
És perfectament legítim que parlin a Brussel·les, però no sobre el referèndum
Alfonso Dastis
ministre d'afers estrangers
Hauria pogut fer la conferència en un bar. No hi anirà cap autoritat, excepte l'extrema dreta
Esteban González Pons
portaveu del pp a la uE
La gesticulació del govern espanyol per menysprear l'acte a Brussel·les és ridícula
Neus Munté
consellera presidència i portaveu
És una falta de respecte. Suposo que no s'atreveix a dir de la resta de reunions del dia que són de bar
Jordi Solé
eurodiputat d'erc
El menyspreu del PP envers tot allò que fa olor de democràcia és constant
Marta Pascal
coordinadora del pdecat
El PSC no hi assistirà. És una mostra del bloqueig entre les dues parts
Salvador Illa
secretari organització psc
És absolutament normal que el govern vagi a Brussel·les a explicar-se
Ernest Urtasun
portaveu d'icv


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona