Política

El govern no toca les rendes altes però posa més mestres

La proposta a la CUP incrementa en 140 milions la contractació a les escoles i n'aporta 35 més a la renda garantida

La portaveu és “optimista” i confia que el consell cupaire ho aprovi dissabte

La CUP ja té, des d'ahir al migdia, la nova, i potser també darrera, proposta de pressupost del 2017 elaborada pel govern per tal que els anticapitalistes la sotmetin a votació en el consell polític que celebraran dissabte que ve. La portaveu Neus Munté es va mostrar “optimista” que aquesta darrera oferta permeti continuar la tramitació dels comptes, però no va voler donar res per tancat i va evitar confirmar que amb aquesta oferta el govern doni per tancada la negociació. Munté confia en el sí de dissabte de la CUP, però el calendari fixa l'aprovació final dels comptes en un ple a principis de febrer, amb la qual cosa encara quedaria una setmana de marge per arribar a un acord, sempre i quan el consell polític s'avingui dissabte a allargar la negociació.

Des que la setmana passada es van intensificar les negociacions entre el govern i la CUP, es van produir avenços en les partides d'Ensenyament i les destinades a garantir una renda a la ciutadania, que, finalment es van acabar de concretar ahir després de la reunió de l'executiu. Però l'esquerra independentista mantenia certes expectatives que es produís algun gest en matèria fiscal, concretament en els impostos que fan referencia a l'IRPF, patrimoni i successions; el cavall de batalla de la negociació. Una cessió que els anticapitalistes reclamen per poder vendre l'acord a les seves bases que avui comencen a reunir-se en el territori.

Aquestes modificacions, però, no s'han acabat de produir i el govern, en representació, ahir, de la portaveu Neus Munté, va evitar valorar la negativa a modificar uns impostos que, segons els cupaires, aportarien uns 500 milions extres al pressupost si s'apuja un punt el tipus impositiu a les rendes altes a partir dels 60.000 euros. El que sí va voler deixar clar Munté és que la proposta d'acord que hi ha ara sobre la taula és “unitària” i “consensuada” en el si del govern. D'aquesta manera tancava la porta a qualsevol discrepància entre membres del PDeCat i ERC que s'havia insinuat la setmana passada. Puigdemont i Junqueras van junts i el marge de maniobra, com ja van avançar dimecres passat, s'ha limitat a les partides d'Ensenyament i renda garantida. En fiscalitat, una aportació; un nou impost sobre emissions de CO² als vehicles que aportaria uns ingressos de 77 milions d'euros.

Pel que fa al nucli de l'actual proposta, l'executiu augmenta en 140 milions el pressupost d'Ensenyament i els destina a la contractació de més mestres i a reduir una hora lectiva l'horari dels docents. Els sindicats demanen dues hores menys i la CUP ja va demanar al govern que la negociació tingués el vistiplau de la comunitat educativa. D'altra banda, el segon increment, de 35 milions, es destina a la renda garantida de ciutadania, que se sumen als 208 ja previstos. El govern també accepta crear 9 dels 12 fons pressupostaris que va proposar la CUP per moure diners entre partides i accepta la creació d'un banc públic de terres en un termini de nou mesos.

LES FRASES

Estem satisfets del debat i la feina feta i som optimistes respecte a un acord que permeti tirar endavant la tramitació del pressupost
La proposta és del conjunt del govern, és unitària i ha estat consensuada per tots els membres de l'executiu
És una oferta ambiciosa, potent i que millora els plantejaments inicials
Neus Munté
Portaveu del govern

El TC torna a sentenciar a favor de Catalunya en el 0,7%

El Tribunal Constitucional (TC) ha tornat a donar la raó a la Generalitat davant el recurs contenciós administratiu que va interposar per invasió de competències contra el reial decret que estableix les bases reguladores de les subvencions estatals destinades a programes socials. Són les subvencions finançades amb el 0,7% de l'IRPF per a finalitats socials i, de fet, el TC ja ha resolt en deu ocasions anteriors a favor de la Generalitat en aquesta matèria reconeixent que les funcions de convocar, gestionar i atorgar subvencions corresponen a Catalunya.

La consellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, reclama la territorialització dels fons. També el president de la Taula d'Entitats del Tercer Sector, Oriol Illa, va recordar que hi ha deu sentències a favor de Catalunya: “Es torna a fer justícia a favor de les entitat catalanes.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel rebutja la treva acceptada per Hamàs i manté els atacs contra Rafah

barcelona
Regne Unit

Downing Street, més a prop

Londres

Trenta anys de llibertat

Barcelona
John Carlin
Periodista i escriptor

“Mandela va saber guanyar-se els enemics”

Barcelona

L’apartheid persistent

Salt
Jéssica Albiach
Candidata de Comuns Sumar a les eleccions al Parlament

“Illa obre la porta a pactar amb Junts per fer el Hard Rock, la B-40 i ampliar l'aeroport”

Barcelona
Dani Cornellà
Cap de llista a Girona per la CUP

“La CUP és una opció real de govern i ho hem demostrat”

Girona
la crònica

La plaça Artós, als peus d’Ayuso

guerra a gaza

Hamàs accepta una treva però Israel respon amb nous atacs aeris a Rafah

barcelona