Política

L'acord amb els mestres acosta el pacte pel pressupost

Ensenyament pacta una ampliació de la plantilla docent i allunya la vaga del sector

La CUP va delegar el seu vistiplau al capítol d'educació al criteri dels sindicats

Un tercer actor ha entrat en l'escena política en què es negocia el pressupost del 2017. En matèria d'ensenyament, els sindicats van mantenir ahir el torcebraç amb la conselleria per acabar de polir l'oferta que dilluns passat l'executiu havia posat sobre la taula de la negociació amb la CUP. De fet, així ho van voler els anticapitalistes, que ja havien anunciat que vinculaven el seu assentiment al que finalment decidissin els sindicats. I ahir al migdia va arribar aquest acord amb els representants de la comunitat educativa, que va propiciar una conversa als passadissos de la cambra catalana entre la consellera, Meritxell Ruiz, i el diputat de la CUP Carles Riera per donar compte dels acords.

Aquest pas endavant en ensenyament és un element que el consell polític dels anticapitalistes haurà de valorar abans d'emetre dictamen.

El principi d'acord assolit entre el Departament d'Ensenyament i els sindicats, que inclou 140 milions d'euros més en el pressupost del 2017 que permetran contractar 5.511 docents més, allunya el fantasma de la vaga de mestres, convocada per al 9 de febrer, data prevista per al ple d'aprovació del pressupost. Tot i que, formalment, la vaga encara no ha estat desconvocada perquè el preacord s'ha de sotmetre als òrgans interns dels sindicats, els seus representants sindicals ja van anunciar que ho faran, si no hi ha cap imprevist, quan es concretin els detalls de la negociació la setmana que ve.

El conflicte es va desencallar en la mesa sectorial d'ensenyament d'ahir, després que el govern accedís a “tenir en consideració” la supressió de dues hores lectives en els horaris dels docents en el pressupost del 2018. Fins ara, Ensenyament només s'havia compromès a reduir-ne una, a partir del curs vinent. Dels 5.511 nous docents per al curs que ve, 2.011 ja estaven previstos en el projecte del pressupost.

El preacord entre Ensenyament i els sindicats inclou també millores en les substitucions, que cobriran les baixes des del primer dia en les llicències de més de set dies naturals i des de l'1 de setembre, data en què els docents s'incorporen al centre a l'estiu. Quant a l'escola inclusiva, hi haurà 387 mestres més per al curs 2017/18.

Pendents de la renda

A més dels acords en matèria d'ensenyament, la CUP també va optar perquè el govern acabi de negociar amb els promotors de la ILP sobre renda garantida l'aplicació d'aquesta prestació social que a hores d'ara esta encallada a la cambra catalana. De fet, les negociacions en aquest àmbit les està portant a terme directament la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa. Els promotors de la renda garantida reclamen que el govern fixi un calendari que permeti avançar l'aplicació de la renda. Un nou acord en aquest àmbit seria un segon element que el consell polític de la CUP podria tenir en compte a l'hora de decidir, dissabte, el seu vot.

Un altre factor que incidirà en la decisió del vot serà el compromís del govern de convocar el referèndum d'autodeterminació. En aquest sentit, fonts del grup parlamentari de la CUP valoraven positivament les paraules del president Carles Puigdemont en la conferència d'abans-d'ahir al Parlament Europeu. I finalment, però no menys important, els anticapitalistes també valoraran la proposta que el govern els ha fet per tirar endavant el procés constituent, el pal de paller en la construcció de la república que els cupaires reclamen des d'inici de la legislatura. Segons la CUP, el govern ha avançat en la concreció d'aquest procés i així ho ha traslladat als militants perquè ho sotmetin a valoració. Els anticapitalistes, de moment, no han volgut facilitar els termes d'aquesta proposta, en espera que la conegui la seva militància al llarg d'aquesta setmana i dissabte es voti. El que ahir també va quedar clar per part del govern és que un no al pressupost de la CUP suposaria la convocatòria d'eleccions, ja que no tenen previst negociar cap modificació fiscal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia