Política

municipal

memòria històrica

Vilalba traurà el monument franquista de la plaça Major

L'Ajuntament desestima convocar una consulta ciutadana sobre el futur del monòlit inaugurat el 1955

L'Ajuntament de Vilalba dels Arcs ha decidit retirar el monòlit franquista que està situat a la plaça Major del municipi i ho farà efectiu abans del mes d'abril. El consistori havia decidit, l'any passat, tapar la inscripció d'enaltiment del règim feixista i celebrar una consulta ciutadana sobre el futur del monument, però els entrebancs administratius per dur-la a terme l'han fet renunciar a aquesta opció.

Així, un seguit d'informes avalen l'origen franquista del monòlit, una creu de blocs de pedra inaugurada el juliol del 1955 en record dels Fets de Vilalba, en què van morir molts veïns. Amb aquests arguments, els regidors del municipi, per unanimitat, han decidit desmuntar la creu i guardar-la fins que pugui ser museïtzada, complint la llei de memòria històrica. Els informes negatius del Memorial Democràtic, el Síndic de Greuges i la mateixa secretària de l'Ajuntament van dur el consistori a desestimar la consulta.

L'Ajuntament demanarà al Memorial Democràtic com ha de procedir al desmuntatge del monument, que ha d'estar llest a l'abril. En aquest sentit, l'alcaldessa de Vilalba dels Arcs, Maria Teresa Mariné, ha indicat que les peces de la creu es guardaran fins que es trobi un espai on es pugui museïtzar. “No la volem destruir, volem que vagi a un lloc on es pugui explicar la realitat de la història; de moment, la guardarem nosaltres en algun magatzem fins que ens diguin on té cabuda”, ha explicat. Aquesta creu es va inaugurar el juliol del 1955, amb finançament de la Diputació de Tarragona, per recordar les víctimes afins al règim franquista dels Fets de Vilalba, un episodi de l'inici de la Guerra Civil en què la plaça Major de Vilalba dels Arcs va ser l'escenari d'un dur enfrontament entre grups dels dos bàndols de la guerra en què van morir desenes de veïns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona
JUDICIAL

Villarejo, citat a declarar com a investigat per l’Operació Catalunya

barcelona
regne unit

Detenen els primers immigrants sense papers que s’enviaran a Ruanda

barcelona
Política

Sánchez reapareix a la Fira d’Abril en plena campanya del 12-M

barcelona

Eloi Badia: “Cal un gran acord amb el sector turístic”

girona

El PSC vol augmentar el parc d’habitatge públic a comarques gironines

girona