Política

JOAN IGNASI ELENA

COORDINADOR DEL PACTE NACIONAL PEL REFERÈNDUM

“Tres anys del 9-N i això no afluixa, és extraordinari”

“Davant d'una demanda del 80% dels catalans, la resposta no pot ser «no vull» o «no puc», cal donar arguments i debatre'ls”

“M'agradaria que hi fossin tots els partits, perquè estic convençut que el conflicte només es resol amb el vot”

Què volen defensar amb el manifest?
És un pacte de moltes entitats que, a més de recollir un sentiment, aposta per resoldre el conflicte mitjançant el debat i el vot. És una proposta que, a més a més, aplega tres quartes parts de la ciutadania i és això el que cal valorar. I també posem èmfasi en el fet que considerem legítim estar en contra del referèndum, però que és inacceptable amagar-se darrere una falsa il·legalitat per estar-hi en contra. El que s'ha de fer és donar arguments i això es el que reclamem.
Quantes adhesions té el manifest?
Totes les entitats i organitzacions que formen part del pacte nacional ja hi estan adherides i ara el que volem és ampliar la cerca de suports per donar llum al missatge.
Com s'hi poden adherir les entitats o els ciutadans?
El manifest es penjarà aviat en un web i es traduirà a diversos idiomes perquè tothom el pugui llegir, entendre i signar. Ens adreçarem a entitats i persones de tot el món i especialment als càrrecs electes, perquè pensem que tenen una responsabilitat col·lectiva i directa amb el ciutadà al qual representen.
La campanya se centra només en la recollida de suports?
El que volem és dialogar i posar sobre la taula arguments a favor i en contra del referèndum. Davant de la demanda del 80% dels catalans la resposta no pot ser “no vull” o “no puc”. Hi ha persones contràries a la consulta que diuen que és possible; per tant, políticament s'ha de ser exigent i exigir que es posin arguments a favor i en contra i encara més quan hi ha una majoria ciutadana al darrere.
Com valora que el seu expartit, el PSC, no hi sigui, en el pacte?
A mi m'agradaria que hi fossin tots els partits perquè el que es diu en el manifest és molt bàsic. I en particular m'agradaria que hi fos el PSC, però cadascú pren les decisions que considera més oportunes. Però estic convençut que la resolució del conflicte ha de ser a través del vot.
Tenen ja una agenda?
Estem treballant-la, però cal dir que anem prou ràpid tenint en compte que el pacte es va reunir el dia 23 de desembre i que ara ja tenim un manifest aprovat. Ara començarem a parlar amb els grups parlamentaris per demanar-los la seva col·laboració i poder accedir als càrrecs electes del seu grup. L'avantatge és que som vuit en la comissió executiva i hi ha molta gent disposada a col·laborar.
Quina és la diferència amb el procés del 9-N que es va viure el 2014?
La més important és que d'allò ja fa tres anys, i que des de llavors reclamem que el futur de Catalunya se sotmeti a votació, la qual cosa indica que la voluntat és ferma. Persistir en una època caracteritzada per la immediatesa és extraordinari.
L'“operació diàleg” del govern espanyol s'ha acabat, com hi pensen parlar?
No és important explicar al món que la majoria de catalans volem una determinada cosa? Jo crec que sí, que és fantàstic i imprescindible posar un altaveu a tota aquesta gent, i encara més quan s'ha volgut minimitzar, com si es tractés d'una foguerada, i no, passen els anys i això no afluixa. Doncs home!, això no és un tema gens menor i cal donar-hi valor.
Ja hi ha data de caducitat?
No ens correspon a nosaltres prendre decisions polítiques. El que sé és que Colau, Puigdemont, Junqueras i Gabriel comparteixen el referèndum, i allò que uneix ho volem expressar.
Però hi haurà un moment, més d'hora que tard, en què s'acabarà el consens?
Veurem quin és el desenvolupament de tot això. Jo em concentro en la grandesa d'un país que és capaç de poder tenir un projecte col·lectiu com és el de la deliberació del seu futur com a país.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.