Política

judici al 9-n

premsa internacional

Libération tracta Artur Mas de “Moises català”

La premsa europea segueix amb atenció el judici al sobiranisme català

La premsa d'arreu del món es fa ressò del judici d'avui a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau.

La BBC parla de “grans multituds mobilitzades pel judici a Artur Mas.”

Ràdio Canadà segueix el judici i la mobilització amb el seu corresponsal a Barcelona. A les 7 del matí, hora canadenca (13 hores a Catalunya) s'explicarà per l'audiència canadenca com ha anat la jornada de mobilitzacions a Catalunya. El diari Libération considera Artur Mas “l'home del dia” i el tracta de “Moises català”. Explica que avui se'l jutga en un “ambient tens” ja que la justícia espanyola, “malgrat la seva voluntat, dóna ales a l'independentisme català.

L'Indépendant , diari francòfon a Occitània i Catalunya Nord, parla de “milers de separatistes es manifesten al crit de 'fora la justícia espanyola.'” El diari francès Le Monde considera que es tracta “del primer gran procés judicial lligat a l'organització l'any 2014 d'una consulta sobre la independència de Catalunya” i explica que el judici es fa enmig “la mobilització de milers de simpatitzants” mentre que “la febre independentista va pujant.”

La ràdio Europe 1 valora que Artur Mas “no cedirà en la seva voluntat per a veure una Catalunya independent” i afirma que l'ex president “promet que els separatistes continuaran a desafiar Madrid.”

A Bèlgica, el diari La Libre Belquique s'hi pot llegir que el president Carles Puigdemont té la ferma voluntat d'organitzar el referèndum sobre la independència i expliquen les declaracions polèmiques del l'ex jutge Santi Vidal.

Per Les Echos el judici “fa pujar la tensió” entre Catalunya i Madrid ja que “els independentistes estan a l'aguait.”

El periòdic suís Le Temps considera que el procés independentista “és objecte d'una ofensiva judicial sense precedents.”

Le Figaro publica una entrevista a Artur Mas i assenyala que l'ex president s'arrisca a 10 anys d'ineligilibilitat.

L'Opinion considera que “Artur Mas vol transformar el seu procés en una tribuna per a la independència de Catalunya” i que l'ex president “s'ha radicalitzat al llarg dels anys.”

The Times es fa ressò de dels milers de manifestants que acompanyen els acusats i valora que “els separatistes desitgen que el martiri polític d'Artur Mas ajudi a galvanitzar el suport al referèwndum d'independència.”

Politico parla de “rebel·lió catalana” i explica que “s'acosta una fase decisiva que posarà a prova el moviment independentista i fins a quin punt el president espanyol resistirà el desafiament català.”

The Guardian creu que “Mas i els altres inculpats creuen que el judici pot servir per guanyar més gent per a la seva causa” mentre que “les tensions entre Madrid i Barcelona augmenten.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia