Política

judici al 9-n

premsa internacional

Judici d'impacte a la premsa internacional

La situació política a Catalunya s'ha convertit, a hores d'ara, en un dels temes de política internacional seguits de prop per agències de notícies i diaris influents

Les gran agències de premsa i els principals mitjans de comunicació internacionals s'han fet ressò del judici a Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega. La situació política a Catalunya s'ha convertit, a hores d'ara, en un dels temes de política internacional seguits de prop per agències de notícies i diaris influents.

L'agència nord-americana Associated Press considera que el judici “agreujarà les tensions entre el govern central i els partidaris de la secessió de Catalunya” que defineixen com “una pròspera regió del nord-oest d'Espanya amb set milions i mig d'habitants.” L'AP afegeix a la informació -utilitzada entre altres importants diaris anglòfons, per The Washington Post- que “una multitud formava una cadena humana de dos-cents metres a les portes del tribunal” i destaca que els manifestants portaven cartells en anglès com We shall overcome i Love democracy. Finalment, AP afirma que “no queda clar si el referèndum que el govern català ha promès per enguany sigui diferent de la consulta del 2014.”

The New York Times basa el seu article en la informació fornida per l'agència britànica Reuters, que parla de “desenes de milers de persones que acompanyaven Artur Mas al judici” i no dubta a qualificar d'”exhibició de força de l'independentisme” la mobilització davant el palau de justícia de Barcelona. Aquesta agència cita la declaració del president Mas explicant que “en català” va declarar que “la iniciativa política del 9-N era seva, com a president i que els altres membres del govern van seguir les sever ordres.” Reuters cita, també, el president Puigdemont amb la frase “els responsables d'haver judicialitzat les reivindicacions polítiques i de cometre tot tipus d'abusos per perseguir idees es trobaran amb la resposta d'un poble digne.”

En l'àmbit francòfon la majoria de mitjans de comunicació publiquen la notícia difosa per l'Agence France Presse (AFP) que comença assenyalant ”Artur Mas ha assumit davant els jutges la responsabilitat de l'organització de la consulta” del 9-N amb la frase “jo sóc el responsable de tot.” Com les agències anglòfones, l'AFP subratlla que les declaracions davant la justícia “s'han fet en català, malgrat que el jutge li parlés en espanyol.” Pel que fa a la mobilització l'agència francesa només esmenta que Mas “ha pujat l'escala del tribunal aclamat per milers de manifestants.” l'AFP conclou l'article afirmant que “Mas espera que el seu procés servirà d'accelerador a la causa independentista catalana.”

La britànica BBC , per la seva banda, informava de “la gran multitud que ha acompanyat Artur Mas malgrat ser un dilluns laborable.”

El diari Libération considera Artur Mas “l'home del dia” i el tracta de “Moisès català”. Explica que avui se l'ha jutjat en un “ambient tens” i que la justícia espanyola, “malgrat la seva voluntat, dóna ales a l'independentisme català.

L'Indépendant, diari francòfon a Occitània i Catalunya Nord, escriu que “milers de separatistes es manifesten al crit de 'fora la justícia espanyola.'” Le Monde considera que es tracta “del primer gran procés judicial lligat a l'organització l'any 2014 d'una consulta sobre la independència de Catalunya” i explica que el judici es fa enmig “la mobilització de milers de simpatitzants” mentre que “la febre independentista va pujant.” Le Figaro publica una entrevista a Artur Mas i assenyala que l'ex president s'arrisca a deu anys d'ineligilibilitat.

La ràdio Europe 1 valora que Artur Mas “no cedirà en la seva voluntat per a veure una Catalunya independent” i afirma que l'ex president “promet que els separatistes continuaran desafiant Madrid.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia