Política

judici al 9-n

observadors internacionals

Observadors per donar visibilitat al judici al món

Un grup de quatre acadèmics convocats per l'ANC aterra a Barcelona per seguir el procés judicial contra Mas, Ortega i Rigau

La delegació la formen experts del Quebec, França i Alemanya

Entre la multitud de persones que ahir van estar pendents de l'inici del judici pel 9-N hi va haver quatre acadèmics internacionals convidats per l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) en qualitat d'observadors. Es tracta dels canadencs Sol Zanetti i Viviane Martinova- Croteau, vinculats al partit Option Nationale quebequès; el periodista i sociòleg alemany Raul Zelik, i el jurista francès Jean- Bernard Auby.

No són observadors oficials perquè no els convoca cap organisme oficial ni en representen cap, però la seva presència ha de servir per donar visibilitat internacional al procés judicial. Amb aquest mateix objectiu, la Generalitat –a través del Diplocat– va convocar un grup d'europarlamentaris i diputats de parlaments nacionals com a observadors durant la celebració de la consulta el 2014.

Zanetti explica que ara l'objectiu és “reportar el que està passant amb el president Mas i els altres acusats i informar la nostra gent, al Quebec, explicar el conflicte entre la llei espanyola i la democràcia catalana”.

De la seva observació aquests dies a Catalunya, en sortirà un document amb conclusions que servirà també, explica la seva companya del partit Option Nationale Viviane Martinova-Croteau, “per tenir un referent vàlid per al procés cap a la independència al Quebec”.

Per Zelik, bon coneixedor del cas basc i que segueix des de fa temps el procés català, “el que sorprèn és que un moviment que fa set anys que treu més d'un milió de persones al carrer no cridi més l'atenció a Europa”, cosa que atribueix al fet que la visió que arriba a fora està condicionada “perquè el govern espanyol pressiona i perquè molts corresponsals repliquen el que diu determinada premsa”. Per això, per al jurista Jean-Bernard Auby, l'objectiu aquests dies és “sobretot analitzar com s'està fent el procés judicial i saber si realment s'ajusta a dret o si el que estem veient és més un judici polític”.

Tot i que una delegació de quatre experts pot semblar escassa, l'objectiu en aquest cas és que siguin persones coneixedores del procés i amb la voluntat de tenir una finestra cap a fora per explicar el que passa aquests dies al Palau de Justícia i internacionalitzar el procés. L'ANC s'ha servit de les seves assemblees a l'exterior per fer la selecció dels observadors convocats –en un principi havien de ser cinc, però finalment n'han vingut quatre– i ha preparat una agenda plena de contactes i trobades amb representants polítics i de la societat civil “amb l'objectiu de donar-los una visió el més àmplia possible”, expliquen des de l'ANC.

Entre les reunions més destacades de la seva primera jornada de seguiment a Barcelona hi va haver la reunió amb l'expresident Artur Mas a la tarda. També es van veure amb la secretària d'Afers Exteriors i Unió Europea de la Generalitat, Maria Badia, i amb representants d'Òmnium o de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), entre d'altres. El matí, però, havia començat amb entrebancs perquè, tot i estar acreditats, no van poder accedir a la sala on se celebrava el judici. Els queden tres dies més d'intensa activitat abans de preparar les seves conclusions.

LES FRASES

Vull saber si s'ajusta a dret o si el que estem veient és més un judici polític
Jean-Bernard Auby
observador convocat per l'anc
Volem explicar al nostre país el que està passant amb el president Mas i els altres acusats
Sol Zanetti
observador convocat per l'anc

Sense poder accedir a la sala del judici

La primera jornada de seguiment del judici va ser una mica accidentada perquè els quatre membres de la delegació es van quedar fora de la sala del judici tot i estar acreditats per entrar-hi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia