Política

judici al 9-n

Homs seurà al banc dels acusats del Suprem a partir del 27 de febrer

El tribunal rebutja la participació com a testimonis de Mariano Rajoy, Catalá i els màxims responsables de la fiscalia i el TC

Mas declararà sense l'obligació de dir la veritat

L'exconseller s'enfronta a una petició de nou anys d'inhabilitació

El segon round del combat jurídic contra el procés polític que viu Catalunya ja té dia i hora. L'exconseller de Presidència i actual diputat a Madrid, Francesc Homs, s'asseurà el dilluns 27 de febrer al banc dels acusats del Tribunal Suprem per fer front a l'acusació de prevaricació i desobediència per la seva participació en el procés participatiu del 9 de novembre del 2014, delictes pels quals el ministeri fiscal li demana nou anys d'inhabilitació.

La sala segona de l'alt tribunal espanyol va emetre ahir dues resolucions en què, per un costat, fixa la data i l'hora de la primera sessió de la vista oral i, per un altre, resol sobre els testimonis i els dies que han de comparèixer a declarar i altres proves proposades per les diverses parts. El judici viurà l'1 de març la declaració de dos pèrits de la Guàrdia Civil, per la qual cosa la finalització d'aquesta vista coincidirà amb l'inici d'un altre judici de gran expectació mediàtica i política, la del cas de l'espoli del Palau de la Música i el presumpte finançament il·legal de CDC.

En el capítol dels testimonis es rebutja “per impertinent” la proposta de la defensa d'Homs de fer declarar com a testimonis el president del govern de l'Estat, Mariano Rajoy; el ministre de Justícia, Rafael Catalá; el president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, i el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce. Es rebutja la seva declaració perquè es considera que no forma part del procediment “la valoració política dels membres del govern de l'Estat”. Pel que fa als juristes, s'afirma que allò que interessa al tribunal són els documents jurídics que hi ha aportats a la causa i no l'opinió dels màxims responsables de la fiscalia i del constitucional.

Un dels moments àlgids del judici es viurà el dimarts 28 a la tarda quan compareixerà l'expresident de la Generalitat Artur Mas en condició de testimoni. Per la seva condició de processat en una causa idèntica a la d'Homs, i que aquesta setmana es jutja al TSJC, el Suprem ha resolt que quedi exempt de l'obligació de prestar jurament al qual estan obligats tots els testimonis.

Això vol dir que Mas no estarà obligat a dir la veritat. A més a més tindrà dret a no respondre a les preguntes que consideri que el puguin perjudicar en la seva causa. Aquesta circumstància ja es va aplicar ahir a Francesc Homs en la seva declaració en el judici de Barcelona on va comparèixer acompanyat de l'advocada Eva Labarta, que el va assessorar sobre quines preguntes podia respondre i quines no.

Precisament, la comunicació de la celebració del judici a Madrid es va conèixer poc després que Francesc Homs acabés la seva declaració i quan estava a la sala del judici, on va romandre com a públic. A la sortida va assegurar que la coincidència “no és casual”.

Molts dels testimonis que compareixeran al judici de Madrid ja ho han fet aquests dies al Palau de Justícia de Barcelona, com per exemple els responsables de les empreses T-Systems o Focus, que van fer de proveïdors del procés participatiu per encàrrec de la Generalitat. A Madrid també hi declararà l'exconseller Felip Puig, i alts càrrecs de Presidència vinculats a comunicació i publicitat, entre d'altres.

LA FRASE

És un acte de covardia que no s'accepti la declaració de Mariano Rajoy en el judici
Francesc Homs
exconseller de presidència


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona