Política

“És una amputació terrible”

Rajoy diu als catalans “enganyats” per la independència que la secessió és “dolorosa”

Promet no fer comerç amb el procés i reconstruir la “destruïda” cohesió catalana

Per Rajoy, el risc és sortir de la UE i dir adeu a l'euro i a tota prestació

A Mariano Rajoy fins ahir el perseguia el retret de no adreçar-se mai als independentistes, com si els donés per perduts, i la clausura del 18è congrés del PP va oferir al president espanyol i del partit l'altaveu per llançar un avís als fins ara obviats. “A tots aquells ciutadans de Catalunya que han estat enganyats en la seva bona fe, a aquells a qui s'ha ofert com a possible el que no ho és, a aquells a qui s'ha col·locat l'esquer de la independència com el remei de tots els mals...” Rajoy iniciava així la seva epístola dirigida al 80% de la població que aposta pel dret a decidir i que no era destinatària preferent de La Moncloa. Iniciada la carta, però, Rajoy no els va temptar amb cap oferta, perquè no farà “comerç” amb el procés i, en canvi, sí que va alertar del que suposa dir adeu a Espanya amb una metàfora virulenta: “Un procés de secessió no és una poda agradable feta per un amable jardiner, sinó que és una amputació terrible i dolorosa que no hi ha cirurgià que salvi.”

Que Rajoy volia dedicar a Catalunya la clausura del congrés de l'autoafirmació –“encara puc donar més”, deia després de ser reelegit pel 95% dels vots a punt de complir 62 anys– no era una sorpresa, perquè ell ja ho havia anunciat el dia abans. Des de la Caja Mágica, on s'ha projectat com el líder de futur del PP amb un equip de total continuïtat, el president espanyol va mirar de cara un procés català que, segons ell, és un “disbarat” que ha arrasat la cohesió social. “Cal reconstruir la cohesió interna, destruïda irresponsablement per anys de separatisme que han dividit dramàticament la societat”, va arribar a dir.

Mentre que a la “immensa majoria de catalans que se senten espanyols” els va prometre que Madrid no els abandonaria mai, a la resta, que ara són “enganyats en la seva bona fe”, Rajoy els alerta de les penalitats d'una secessió que, alhora, ell sosté que no és possible, perquè abans impedirà qualsevol referèndum. “Estic parlant, i ho faig seriosament, de la sortida de la zona euro, de la UE i del mercat únic, i de la impossibilitat de sostenir els serveis públics i les prestacions socials, per citar només alguns dels enormes perjudicis d'aquesta ruptura”, va dir recitant un catàleg de calvaris que duia escrit.

Flanquejat per la imatge animada d'una gegantina bandera espanyola que onejava al seu darrere com si al recinte bufés el vent, Rajoy arrencava l'ovació dels seus cada cop que repetia que no acceptarà mai “liquidar la sobirania espanyola” davant d'una Generalitat que “fa cas omís de la llei”. “Sobre el compliment de la Constitució i de la llei, no és possible negociar res”, alertava. “Ningú ens arrabassarà la millor Espanya de la història”, va prometre als seus. I a qui aposti per una tercera via entre l'statu quo i el dret a decidir, Rajoy ja l'avisa que el PP ho combatrà: “Es pot canviar la Constitució, però jo no ho recomano.”

Recuperar institucions

En un missatge que podia albirar l'aplicació de l'article 155 de suspensió de l'autonomia, el líder del PP es va fixar com a primera prioritat a Catalunya el fet de “recuperar les institucions perquè tornin a estar al servei de tots els catalans i no al servei de l'independentisme”. Minuts després, però, fonts de La Moncloa precisaven que l'al·lusió volia propiciar un gir en les tibantors entre els dos governs més que desallotjar els inquilins de la plaça de Sant Jaume. Tant Rajoy com la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, es declaren molt preocupats per la influència de la CUP i reclamen a la Generalitat “no deixar la cadira buida” i bastir “un nou esperit de concòrdia interior lluny dels extremismes”, ja que està en risc el model social.

Pressió al PSOE i a C's

Més enllà de Catalunya, Rajoy no va oblidar que al sud de l'Ebre l'espera una legislatura de vertigen en què no té garantit aprovar els primers pressupostos, que es disposa a elaborar abans de Setmana Santa. Després de recordar que, si hi ha hagut legislatura és perquè el sí de Ciutadans i l'abstenció del PSOE ho han volgut, el líder del PP va redoblar la pressió als socialistes –immersos en l'avantsala de les primàries del maig per elegir un líder– perquè no se'n desentenguin i no demanin el cel a canvi d'un sí. “Farem concessions si són raonables”, va desafiar Rajoy com si no temés precipitar unes noves eleccions abans que caminar amb els pressupostos del 2016 prorrogats.

Al final d'un congrés que ha mantingut María Dolores de Cospedal amb el contrapès de Fernando Martínez-Maíllo i que ha esquivat polèmiques com ara la gestació subrogada i l'avortament, Rajoy es va permetre la generositat de citar l'absent José María Aznar. El va esmentar, això sí, després de l'evocació al difunt fundador del PP, Manuel Fraga.

LES FRASES DEL PRESIDENT ESPANYOL

La secessió no és una poda agradable feta per un amable jardiner; és una amputació terrible i dolorosa que no hi ha cirurgià que salvi
A tots aquells ciutadans de Catalunya que han estat enganyats en la seva bona fe, amb l'esquer de la independència...
La prioritat és recuperar les institucions perquè tornin a estar al servei de tots els catalans i no al servei de l'independentisme
Cal treballar per reconstruir la cohesió interna, destruïda irresponsablement per anys de separatisme que han dividit la gent dramàticament


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses